НОВИНИ

Треньорите дадоха висока оценка след Балканския шампионат по бокс в Албена

Междувременно избраният за най-добър състезател на първенството Радослав Росенов (60 кг) обяви, че се е прицелил в изравняването на рекорда на Даниел Асенов от три европейски титли при младежите до 22 г.

треньорите висока оценка балканския шампионат бокс албена
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Бокс
18:44, 05.10.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Треньорите на националните ни отбори по бокс за мъже и жени – Жоел Арате и Борислав Георгиев - изразиха задоволството си от изминалото Балканско първенство в Албена.

Родните представители спечелиха общо 13 медала от 13 участника, включително и 7 титли в хода на шампионата.

Наставникът на мъжете Жоел Арате коментира, че боксьорите ни са показали "хубави неща" в хода на надпреварата и обяви следващата голяма цел пред тима ни - Европейската купа в Будва, Черна гора, за която националите ни заминават утре. В състезанието ще се включат общо 180 боксьори от Стария континент.

"Турнирът премина отлично за нас. Боксьори от 11 държави взеха участие на Балканското първенство, като нивото бе много високо. Момчетата направиха хубави срещи, играха 9 финала от 9 участника, което е прекрасно. Доволен съм, защото показахме хубави неща. Красимир Джуров, Уилиам Чолов и Кристиян Димитров бяха равностойни в техните финали. Радо Росенов спечели купата за Най-добър на турнира напълно заслужено. Той радва феновете с присъствието си на ринга и целта пред него до края на годината е да спечели европейската титла до 22 години", сподели кубинският специалист.

"Сега ни предстои участие на Европейската купа в Черна гора, където има награден фонд, а шампионът получава 15 хиляди долара. Ще бъде много силен турнир, боксьори от Русия също ще се включат. За съжаление Уилиам Чолов няма да участва, тъй като получи три аркади в хода на Балканския шампионат и трябва да се възстанови. Надявам се, че ще бъде на линия за европейското първенство до 22 години. Много ми харесаха мачовете, които проведе в Албена, защото показа класа и остави сърцето си на ринга. За мен той има огромно бъдеще и съвсем скоро ще разгърне потенциала си", заяви Жоел Арате.

Състав на България Европейската купа в Черна гора:

Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Красимир Джуров (63.5 кг), Кристиян Николов (80 кг), Кристиян Димитров (86 кг), Йордан Морехон (+92 кг).

БФ по бокс с висока оценка от европейската централа за домакинството на Балканиадата

Определеният за най-добър боксьор на Балканиадата в Албена Радослав Росенов сподели също, че е доволен от представянето си и разкри, че освен Европейската купа в Будва усилията му са насочени и към европейското първенство до 22 г.

"Много съм доволен, че спечелих златния медал в Албена и ми връчиха купата за Най-добър боксьор. Турнирът беше на добро ниво, проведох хубави мачове, които ще използвам като подготовка за Европейската купа сега в Черна гора и европейското първенство до 22 години следващия месец. Голямата ми цел е да подобря рекорда на Даниел Асенов, който има три европейски титли в тази възраст. Аз имам една, така че имам шанс да го направя. Но и няма да рискувам излишно, тъй като все още не съм напълно възстановен от контузията на ръката", коментира Радослав Росенов.

В същото време наставникът на женския ни национален отбор Борислав Георгиев изрази съжалението си, че две от най-добрите ни боксьорки - Светлана Каменова и Станимира Петрова - трябваше да пропуснат балканското първенство и обяви, че до края на месеца останалите ни състезателки излизат в "заслужена почивка".

"Момичетата бяха много добре подготвени за шампионата, но за жалост Светлана Каменова нямаше как да участва, тъй като непосредствено преди турнира получи контузия. Станимира Петрова пък се разболя и също не се включи в турнира, за което много съжалявам. С оглед показаното съм доволен от Венелина и Златислава. Искаше ми се да спечелим два златни медала, защото Поптолева има качествата да победи Радованович, която е пета от Игрите в Токио, но малко не ѝ достигна. Тя също беше болна през цялата подготовка. От Злати съм изключително доволен, постигна много убедителни победи", коментира Борислав Георгиев.

"В края на октомври, след заслужена почивка, ще събера момичетата за подготовка преди "Златната ръкавица" в Марибор и се надявам, че там ще отидем с четири момичета. Разчитам много и на Аслъхан Мехмедова, така че имаме потенциал, като голямата цел е да спечелим още квоти за Игрите в Париж догодина. Разбира се и Севда Асенова, която трябваше да се възстанови от контузията в коляното, не искахме да рискуваме да играе на Балканското, за да я съхраним за следващата година", допълни треньорът на националките ни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Кръстев отпадна от групата на националния отбор за мачовете с Литва и Албания
Димо Кръстев отпадна от групата на националния отбор за мачовете с Литва и Албания
Стотици деца в Монтана се включиха в инициатива по повод Европейската седмица на спорта
Стотици деца в Монтана се включиха в инициатива по повод Европейската седмица на спорта