Трескава подготовка в старата сграда на парламента за посрещането на новите депутати

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:07, 14.04.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Както вече знаете, първото заседание на новия парламент ще бъде в старата пленарна зала. А администрацията на Народното събрание имаше на разположение само един ден да я подготви отново за работа. Решението беше взето вчера на среща между представители на политическите сили в новия парламент.

В старата сграда на парламента днес кипеше трескавата подготовка за посрещането на новите депутатите. Пленарната залата, в която не е влизал депутат от юли миналата година, беше старателно почистена и лъсната отново.

Тържествената церемония, която ще даде началото на 45-ия парламент, ще започне в 9.00 часа и ще се проведе в историческата сграда на площад "Народно събрание". Още от първото заседание утре ще разберем дали новите депутати ще следват надписа на сградата, че "Съединението прави силата".

Сред новите депутати има и хора, които са болни и под карантина, като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Те биха могли да участват дистанционно в полагането на клетвата. Но преди това Народното събрание трябва да приеме решение, с което да им даде възможност да участват в заседанието онлайн.

"И да положат клетва, както всички останали. В последствие те ще подпишат клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата и ще положат клетва", каза проф. Пламен Киров - ръководител на катедрата по Конституционноправни науки, СУ.

Ако положат клетва по-късно, те ще бъдат лишени от възможността да участват в гласуването за избор на ръководство на НС. Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат - икономическият анализатор Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Ролята на най-възрастния народен представител, старейшината в парламента е да открие първото тържествено заседание на парламента, да ръководи полагането на клетва, както и да ръководи процедурата по избирането на председател на НС", обясни проф. д-р Пламен Киров.

Очаква се първият сблъсък в пленарната зала утре да е за избор на председател. Традицията е най-голямата парламентарна група да излъчи човекът, начело на парламента, макар че историята познава и изключения - председател на 42-ото Народно събрание беше Михаил Миков, предложен от втората политическа сила. Предполага се, че и сега ще стане така, заради фронта, който се очертава срещу ГЕРБ.

В медиите се завъртя информацията, че Ива Митева - юрист с опит в администрацията на няколко парламента, е предложението на "Има такъв народ", макар че официално това не е потвърдено.

Пултовете за гласуване в пленарна зала са демонтирани, затова депутатите ще гласуват с вдигане на ръка.

Утре ще станат ясни и ръководствата на парламентарните групи на политическите сили, които влизат в парламента. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

"Това може да повлияе върху вземането на отговорното решение за избиране на председател на НС. Практически тези хора ще бъдат лишени от възможност да гласуват на първото заседание за избор на ръководство на парламента, а не би трябвало да стане така", обясни още проф. Пламен Киров.

Утре трябва да стане ясно и ръководството на парламентарните групи на политическите сили, които влизат в парламента. Също така правителство на Бойко Борисов трябва да подаде оставка пред НС, предвижда Конституцията. То ще продължи да работи в оставка до избор на нов редовен кабинет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов живот за Гърбавия мост в Харманли
Нов живот за Гърбавия мост в Харманли
Мая Манолова ще е председател на парламентарната група на коалиция „Изправи се! Мутри вън!"
Мая Манолова ще е председател на парламентарната група на коалиция „Изправи се! Мутри вън!"