НОВИНИ

Бойко Борисов: Даниел Митов е нашият кандидат за премиер

Александър Марков
от Александър Марков
18:23, 14.04.2021 (обновена)
5803
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ предлага Даниел Митов за кандидат за премиер. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на заседание на парламентарната група на партията. Каза още, че предлагат Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а Десислава Атанасова ще бъде председател на парламентарната група. Борисов призова всички партии да подходят отговорно към връчването на мандатите на фона на пандемията и финансово-икономическата криза.

По-рано във Велико Търново Борисов Борисов даде ясна заявка, че кандидатът за премиер на ГЕРБ ще бъде друг, не посочи име, но обясни, че ще бъде с ясна натовска и евроатлантическа ориентация.

Кой е Даниел Митов? Бивш министър на външните работи в кабинета, известен като "Борисов 2". Митов се появи до вицепремиера Томислав Дончев на пресконференцията на ГЕРБ във вторник - първата след изборите след дълго отсъствие от обществената сцена и някои виждат именно в това знак. На тази пресконференция, а и вчера в предаването "Още от деня" Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ ще предложат кабинет, но засега пазят имената в тайна. Кариерата на Митов започва в "Демократи за силна България", продължава в Движение "България на гражданите", външен министър е в служебния кабинет с премиер Георги Близнашки и във второто правителство на Бойко Борисов. Вече е член на ГЕРБ и избран за депутат от тяхната листа.

А иначе днес кабинетът "Борисов 3" проведе последното си редовно заседание, преди да подаде оставка.

"Звучи нескромно, но аз мисля, че днес по-подготвен човек от мен няма. И неслучайно и ние сме първа политическа сила след 5 спечелени парламентарни избори. Не е редно и аз, като Радев, да тръгна да разделям нацията на две. Защото на практика той това прави и аз ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, НАТО-вска ориентация", заяви Борисов.

По-късно самият той потвърди името, което се завъртя в общественото пространство - Даниел Митов.

"Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата за евроатлантическата ни ориентация. Бил ми е министър на външните работи, минал е през незаслужените обвинения. Не, че аз съм уморен, остарял или неуспешен. И с Дончев като говорихме - всичките ми карти са на масата - каза: "Не искам и мен да ме намразят", посочи Борисов.

Кои ще са министрите, ще стане ясно при приемането на мандата.

"Кабинетът ще го кажем, когато получим мандат. Трябва да отиде да го получи някой и да внесе съответните документи. Аз ще чакам, ще гледам, ще помагам и ако трябва, ще се намеся", заяви Борисов.

Цвета Караянчева ще бъде предложена за председател на Парламента. Десислава Атанасова ще бъде председател на парламентарната група.

"Предлагам Цвета Караянчева, която в един много тежък район - Кърджали, най-силната анти-ДПС партия, се справи отлично, тя се справи отлично и като председател на предишния парламент", коментира Борисов.

По-рано на последното правителствено заседание, преди да подаде оставка, Борисов заяви, че ГЕРБ ще се отнесе отговорно към мандата.

"Оттам нататък, след като преценят другите партии дали ще ни подкрепят, или не - има конституционен начин за действие", заяви Борисов.

На въпрос за предсрочни избори попита кому са нужни.

"Харчете си парите, вместо да правите болници, вместо да давате на пенсионерите, ги харчете. Нали ей сега бяхме на избори. За какви избори? Те бяха честни, прозрачни - факт, всички наблюдатели го казват", заяви Борисов.

Отговори, че не се страхува от служебно правителство.

"Страх ме е само от Господ. А ако се задава такъв въпрос, означава, че никой не вярва в демокрацията и правовата държава, за която Радев толкова говори".

Борисов смята, че правителство трябва да бъде сформирано, дори да не е на ГЕРБ.

"Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат
правото да дезертира".

Не е случаен, според него, резултатът на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Колко години, над десетилетие, всяка вечер в праймтайма господин Трифонов водеше политически предавания, тежък хейт по управлението, по Плевнелиев, по мене, по всички.

Напомни, че ГЕРБ печелят повече гласове от партията на Слави Трифонов.

"Фактът, че ние сме с над 200 000 повече пред безспорно най-талантливия, най-добрия в последните 30 години изпълнител и водещ на политически предавания - е неочакван дори за мен успех", заяви Борисов.

ГЕРБ прави анализ на незадоволителните резултати в София и Бургас.

"По никакъв начин не съм свалил доверието от Фандъкова и Митко Николов", каза Борисов.

Влизането в чакалнята на еврозоната, рекордния БВП и средствата за ваксини Борисов определи като успех на управлението си. Пандемията скоро няма да отмине, а ЕК купува ваксини с хоризонт 2023 г, предупреди той.

"Фактът, че ЕС се готви за такива договори, означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине", посочи премиерът.

На заседанието си днес правителството отпусна над 4 млн. лв. за храмове у нас и 2 млн. лв. за две общини.

Правителството, по Конституция, трябва да подаде оставка пред новоизбрания Парламент, който се събира на първо заседание утре. До излъчването на нов кабинет старият изпълнява функциите си, но в оставка. Дали след завъртането на парламентарната рулетка ще бъде излъчено и избрано ново правителство, или ще бъде назначено служебно - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Джуров с отличен старт на Световното по бокс в Полша
Красимир Джуров с отличен старт на Световното по бокс в Полша
Григор Димитров излиза за първа победа над Надал в Монте Карло
Григор Димитров излиза за първа победа над Надал в Монте Карло