НОВИНИ

Трети ден на траур в Сърбия: Расте недоволството срещу управляващите в Белград

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 07.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден на траур в Сърбия. В скръбта и шока жителите на западната ни съседка търсят отговори на много въпроси.

В страната започва да расте недоволството срещу управляващите. За утре опозицията свиква протест, а президентът Александър Вучич се очаква да обяви мерките, които властите ще предприемат след двете ужасяващи престъпления. Местни медии не изключват възможността Вучич да подаде оставка заради случилото се и да се отиде на предсрочни избори.

"Провалихме се на този изпит - като народ, като държава. Всички се провалихме. Помня бомбардировките на НАТО и мога да ви кажа, че Белград никога не е бил толкова тъжен", казва Тодор Драгичевич, лекар от Белград.

От утре започва да тече едномесечният срок, който властите дадоха на гражданите да се разоръжат или да пререгистрират оръжията си. След изтичането му влизат в сила драконовски мерки срещу притежанието на незаконно оръжие.

Междувременно извършителят на втората масова стрелба в района на град Смедерово призна, че е извършил престъплението. Той е обяснил пред органите на реда, че го е направил, за да респектира и заплаши околните и да получи тяхното уважение. Съдът в Смедерово му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Пред съда в Белград бащата на малолетния стрелец отрече да носи вина за случилото се. Прокуратурата ще настоява той да остане в ареста, за да не влияе на свидетелите и да се избегне риска престъплението да се повтори.

Още подробности вижте във включването на специалния ни пратеник в Белград Николай Кръстев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Танев и Павел Колев обсъдиха качеството на българските футболисти и футбола в България
Лъчезар Танев и Павел Колев обсъдиха качеството на българските футболисти и футбола в България
На Ботуша - част 2
На Ботуша - част 2