НОВИНИ

Три четвърти места за българите днес на Балканиадата по лека атлетика

тихомир иванов имам здравословен проблем
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 23.07.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Милена Миткова пропусна да донесе втори медал на България от Балканиадата по лека атлетика, която се провежда в Кралево (Сърбия), след като се нареди 4-а в скока на дължина при жените.

Миткова завърши с резултат 6.37 метра, които ги скочи още от първия си опит. Балканска шампионка стана Милица Гардашевич от Сърбия, която стъпи най-високо на стълбичката с медалистите след 6.91 метра. Второто място е за Филипа Квитен от Кипър с 6.42, а трета е Нея Филипич от Словения с 6.40. В същата дисциплина на 6-о място се нареди още една българка – Галина Николова с резултат 6.10 метра.

4-ото място на Миткова е едно от трите подобни постижения на български лекоатлети на Балканския шампионат днес.

Преди нея Иво Балабанов също беше много близо до медал в бягането на 3000 м с препятствия. Нашият състезател завърши с 9:02.23 минути. Шампион стана Тобиас Ратингер от Австрия. Втори и трети са представителите на Турция Тургай Байрам и Ерсин Текал, като втория завърши на секунди и половина преди Балабанов.

Другото четвърто място е на Марк Славов, който остана в подножието на медалите на копие. Бившият приятел на фолкзвездата Сузанита заби копието на 70.51 метра, резултат от третия му опит. Александру Михайца Новак от Румъния спечели златото с 80.57 метра, а след него са Йоанис Киризияс (Гърция) със 76.54 и Анже Дурява (Словения) с 72.91. Славов направи фаул при четвъртия си опит, а в петия и шестия си опит направи опити под 70-те метра.

При това положение българската делегация се връща от съседна Сърбия само с един медал и това е среброто на Тихомир Иванов на скока височина при мъжете от вчера.

Георги Начев се нареди на 5-о място в тройния скок при мъжете с 15.94 метра, постигнат резултат от петия му опит в състезанието. Титлата от Балканското първенство е за Неджати Ер от турския отбор с 16.58 метра. От другите българи добър резултат постигна Евгени Енев, който завърши на 6-о място в овчарския скок с преодолени 5.00 метра. В Кралево българският скачач направи само един успешен опит. Той стартира с 5.00, които преодоля от третия път, а след това направи три фаула на 5.10 метра.

В бягането на 3000 метра при мъжете Иван Андреев остана на 5-о място с резултат 8:47.59 минути. Шампион на полуострова е Елзан Бибич от Сърбия с 8:11.42, а в дистанцията участваха шестима атлети. На 200 метра при мъжете Слави Мутафов е 13-и с 21.53 секунди.

В десотобоя при мъжете Крум Захариев се провали в овчарския скок като направи три нули на началната височина от 3.20 и това го извади от състезанието. Деян Гемижев хвърли диска на 55.08 метра в своята дисциплина, което му осигури 9-о място от 13 състезатели. Шампион е Мартин Маркович от Хърватия с 62.32 метра.

При жените Кристен Радуканова завърши на 6-о място на 200 метра с резултат 23.65 секунди, което е нейно най-добро постижение през сезона. Иначе младата видинчанка изостана на 0.204 секунди от победителката Оливия Фотопулу (Кипър).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 прати Октавио под наем в Азербайджан
ЦСКА 1948 прати Октавио под наем в Азербайджан
ЮНЕСКО осъди "наглия" руски удар срещу Одеса
ЮНЕСКО осъди "наглия" руски удар срещу Одеса