НОВИНИ

Три екипа от София от утре ще помагат на Спешна помощ по морето

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 24.08.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Стъпка напред към решението на проблема с липсата на достатъчно Спешна помощ по морето. Командировани екипи от София вече пристигнаха на три локации по Черноморието, за да помагат на техните колеги с обслужването на пациенти. Екипите започват работа от утре в Слънчев бряг и Златни пясъци. Допълнителни екипи ще има в Приморско, където проблемът е най-сериозен.

И днес спешният център в Приморско затваря врати още сутринта, тъй като медиците са изпратени на сигнал.

Отиват чак до съседната община Созопол заради човек с инсулт.

Налага се пациентът да бъде транспортиран до Бургас. Така около 3 часа лекар в Спешния център в Приморско няма, а нуждаещите се от медицинска помощ ги посреща единствено заключената врата. В нужда днес се оказва и полицай.

„Току-що бяхме на главния път и ме клъцна една мухичка, комар ли е, мухичка ли, нещо подобно и ми се зачерви бузата и ми е неприятно, чувствам се некомфортно и исках да ме погледне лекар, за да ми кажат как да действам. –

Но няма лекар?

"В момента няма, няма. Видяхме одеве, че излязоха с лампи, сирени, предполагам, че са някъде на сигнал", коментира инспектор Благой Риков от „Пътна полиция".

В ранния следобед в Приморско пристигнаха и допълнителните два екипа на Спешна помощ от София, които започват работа от утре, така че при сигнал спешният център да не бъде затварян.

„Тук екипите са стационар на място. 24-часово дежурство, трима лекари, 24 часа. И сега ако нещо има спешно ще се транспортира до бургаската болница от нас. Другото с какво можем ще помагаме", каза д-р Мария Маринова от ЦСМП-София.

„Много се радвам, че ще имам възможност да видя как работят колегите по морските курорти. Надявам се да помогнем, да предадем това, което сме научили в София и да помогнем, нали за това сме тук", заяви д-р Павел Павлов, ЦСМП-София.

Според общината в Приморско идването на допълнителните екипи няма да реши кардинално проблема.

„Този екип беше необходим за през целия летен сезон, но щом и сега идват, те са добре дошли, ще има работа за тях, убеден съм, до края на сезона. Но все пак моята цел като кмет и целта на общината е да решим кардинално този проблем, а той е чрез създаването на филиал на Центъра за спешна помощ в Приморско. Не е желателно ние да вървим след събитията, желателно е да ги предвидим", заяви Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Освен в Приморско, от утре допълнителни екипи ще има в Слънчев бряг и Златни пясъци.

„Видът на екипа ще бъде изнесен екип. Тоест това няма да бъде лекарски кабинет, а изнесен екип, който ще посещава нуждаещите се пациенти от там, от където от където са подали повикването. дали е в хотелската стая, дали е на плажа, дали е на обществено място в този регион", каза д-р Мая Рашева, директор на ЦСМП-Врана.

Командированите екипи по морето ще останат почти до края на септември.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг в Австралия зарадва децата в края на зимата
Сняг в Австралия зарадва децата в края на зимата
Анте Шимунджа: Трябва да бъдем опасни и максимално концентрирани срещу Жалгирис
Анте Шимунджа: Трябва да бъдем опасни и максимално концентрирани срещу Жалгирис