НОВИНИ

Три министерства със споразумение за повишаване конкурентоспособността у нас

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:16, 06.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
три министерства споразумение повишаване конкурентоспособността нас
Слушай новината

Три министерства подписаха Споразумение за сътрудничество и така поставиха началото на общи усилия за развитието на креативните и рекреативните индустрии на България. Подписването на споразумението между министрите на икономиката, на туризма и на културата дава възможност за повишаване конкурентоспособността на бизнеса в България.

Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че ще бъдат разработвани политики и ще се подпомагат международните такива по отношение на креативните и рекреативните индустрии. Идеята е чрез работата на Консултативен съвет, част от който са представители на министерствата и на неправителствени организации, да се скъси диалогът между бизнеса и институциите.

"Очакванията са през агенциите за малки и средни предприятия, агенциите за насърчаване на инвестициите и търговските представители на България за света бизнесът да може да се развива не само у нас, но и по света", изтъкна Везиева.

Министърът на туризма Стела Балтова от своя страна заяви, че чрез реализирането на идеята ще се даде ново измерение на стратегията за интелигентна специализация на България. По думите ѝ конкретно в сектор "Туризъм" има многообразие от природни ресурси, но и от туристически продукти, включително културен, исторически, религиозен, фестивален, събитиен туризъм.

"По време на тези видове туризъм и по-специално на събитийния туризъм и на фестивалния туристите имат възможност да създават самите те нова стойност и нови туристически продукти и по този начин да помагат в развитието на местните общности. Затова сме убедени, че тази инициатива ще даде нов тласък на креативните и рекреативни индустрии в България", допълни Балтова.

Културният министър проф. Велислав Минеков увери, че Министерството на култура получава ангажимент, над който ще следят и ще бдят до последния ден.

След подписване на споразумението бяха наградени и най-успешните проекти в сферата на културните, творческите и рекреативните индустрии в тематична област "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" по програма ОПИК 2014-2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят на Англия пред раздяла с Евъртън
Вратарят на Англия пред раздяла с Евъртън
Почина фронтменът на група "Омега"
Почина фронтменът на група "Омега"