НОВИНИ

Три са най-проблемните язовири в страната

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 30.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Близо 30 млн. лева ще са необходими, за да се гарантира водоснабдяването по Черноморието. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Днес той отчете състоянието на язовирите, предназначени за питейно-битови нужди и за напояване. Критичен остава районът на Североизточна България и бреговете на Черно море.

Месец преди края на лятото три са язовирите, които остават проблемни и се налага да бъде ограничено използването на водата от тях за напояване. Това са язовир "Тича", "Ястребино"и "Жребчево" .

Емил Димитров: От всичките мерки, които сме възприели от миналата година, предупреждаваме населението и най-вече земеделците, правете си сондажи, бизнесът - правете си сондажи, за да не бъдат изненадани когато евентуално и тази година не вали, догодина, говорим за бъдещ период - настъпи криза.

Вода за земеделците обаче засега има.

Десислава Танева: За всички е ясно, че настоящата година за земеделските производители е изключително трудна, поради много причини, но най-вече заради сушата.

В националния център за управление на водите следят денонощно три типа язовири - за енергетика, за питейно-битови нужди и за напояване.

Екоминистърът отхвърли тезата, че няма вода заради включването на електроцентрали.

Емил Димитров: Искам да ви уверя, че тази лъжа, че точим за вецове, категорично не е истина.

Въпреки че не се очертава водна криза до поне две години както в Добружда, така и по Черноморието, е необходимо да се помисли за алтернативи, които да превърнат язовир "Камчия" в национален резервоар като пренасочат към него водите от още три язовира - "Ахелой", "Порой" и "Цонево".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир се обърна на магистрала "Хемус"
Тир се обърна на магистрала "Хемус"
Отново антиправителствени протести в големите градове в страната
Отново антиправителствени протести в големите градове в страната