НОВИНИ

Три семейства от Благоевград може да останат без дом заради административни неуредици

bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 28.01.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Три семейства от Благоевград могат да останат без дом заради административни неуредици между общината и областната администрация. Хората са изтеглили кредити за покупка на общински жилища, за които са били одобрени преди месеци. Решението на Общинския съвет обаче е оспорено в съда и сделките са блокирани.

Крум Павлов живее със съпругата и децата си в общинско жилище повече от 10 години. След като преди няколко месеца Община Благоевград дава възможност на ползващите тази услуга да си закупят такъв имот, семейство му кандидатства. Минават по надлежния ред, одобряват ги и теглят ипотечен кредит за покупката. Точно преди самата сделка обаче областният управител на Благоевград отказва да подпише решението на Общинския съвет и то влиза в съда.

Мотивът, за да бъде обжалвано това решение точно за тези семейства е, че те не отговарят на наредбата за настаняване, в която е записано, че жилището трябва да е обитавано от тях с общинска заповед поне 6 години, преди да искат да го закупят. Според кмета на Благоевград Илко Стоянов в заповедта има много противоречия и тя може да се тълкува по различни начини.

"Областният управител връща едни сухи решения, с които вреди на хората, затова искам да се обърна към него наистина, че не е нужно да връща всичките дела, а добре да погледне какво казва нормативната уредба", каза Илко Стоянов кмет на община Благоевград.

"Аз съм наемател от 2009 година. При всяко удължаване на договорите, винаги се издава заповед, това означава ли че тази заповед отхвърля предишните години", коментира Крум Павлов.

Потърсихме позицията и на Областната администрация в Благоевград. От пресцентъра ни отговориха, че по този казус има образувано дело в Административен съд Благоевград на 13 февруари и дотогава ще се въздържат да коментират темата.

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open
Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open
ЦСКА: Ролята на футбола е да дава пример
ЦСКА: Ролята на футбола е да дава пример