НОВИНИ

Трима американски войници са убити в база в Близкия изток

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:19, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати дадоха първи жертви в Близкия изток от началото на войната в Газа. Трима американски военни са загинали и повече от 30 са ранени при нападение с дрон срещу база в североизточна Йордания до границата със Сирия.

Техеран отрече да е замесен в атаката с дронове в Йордания, при която загинаха трима американски военни, а десетки бяха ранени. Вашингтон обвини проирански групировки, които действат в Сирия и Ирак. Президентът Джо Байдън обеща отговор на нападението. Този първи случай, при който американски военнослужещи загиват в региона от началото на войната в Газа предизвика опасения за нова ескалация в региона.

Американският президент Джо Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки за първите жертви на американските въоръжени сили след месеци на подобни атаки срещу американски военни в Близкия изток. И обеща отговор на атаката с дронове. Президентът увери, че САЩ "ще потърсят сметка на всички отговорни в избраното от тях време и по избран от тях начин".

"Миналата нощ загубихме трима храбри войници в атака срещу една от нашите бази. Искам да помоля за минута мълчание. И ние ще отговорим", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Байдън съобщи, че нападението е извършено в Североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия. Според Аман обаче ударът не е нанесен на йорданска територия. Верният съюзник на Вашингтон осъди "терористичната атака" и потвърди, че ще сътрудничи за гарантирането на сигурността по границата.

Иранското постоянно представителство към ООН заяви, че Техеран по никакъв начин не е замесен. В изявлението се посочва, че става дума за конфликт между американските сили и съпротивителни групи в региона. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канан коментира, че обвиненията са отправени с политическа цел, за да се преобърнат реалностите в региона.

Инцидентът засили опасенията от по-всеобхватен конфликт, макар че според анализатори, нито Техеран, нито Вашингтон искат това.

"Това не е непременно повратен момент за неконтролируема ескалация между Съединените щати и Иран, но е друга много опасна стъпка, защото Вашингтон ще трябва да отговори дори по-силно, отколкото при предишни атаки. Това означава, че вероятно ще бъдат ликвидирани високопоставени лидери на иракските милиции, може би и на иранските. А това ще постави дилема през Багдад и Техеран как да отговорят на свой ред", каза анализаторът в "Оксфорд аналитика" Лаура Джеймс.

Американското централно командване потвърди, че някои от пострадалите войници са евакуирани от базата, за да бъдат лекувани. Нападението е било извършено срещу жилищна част, което обяснява големи броя жертви и ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балотаж на президентските избори във Финландия
Балотаж на президентските избори във Финландия
Учениците в Пловдив преминават на онлайн обучение от днес
Учениците в Пловдив преминават на онлайн обучение от днес