НОВИНИ

200 бегачи в екстремна надпревара в горите край Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 28.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Слушай новината

200 бегачи в екстремна надпревара в горите край Варна. Необичайното състезание се провежда за девети път. В него състезателите трябва да се катерят по стръмен участък, да копаят замръзнала пръст с малка лопатка, да носят тежки чували и да секат дървени трупи.

Първите участници стартираха в 8:00 часа сутринта. Отборите бяха съставени от по двама бегачи, които са завързани един за друг през кръста с 5-метрово въже по време на цялото състезание. По трасето липсваше маркировка и ориентирането ставаше само по карта.

"Телефони, смарт часовници с GPS също не могат да използват. Единственото нещо, което могат да използват и да им помогне, това е компас", обясни Красимира Маркович, организатор на състезанието.

Изпитанията в гората започнаха със скачане с чувал върху стръмен участък.

"Идеята на формата е в максимално диви условия хората да могат да се ориентират и да се справят с тежки предизвикателства", каза Николай Колев, организатор на състезанието.

Предизвикателствата обаче се оказаха по-трудни от очакваното и голяма част от отборите се отказаха.

"Телепортацията не я владееем още. Бегово, ако знаехме трасето, ако беше маркирано трасето, щяхме да го пробягаме и щяхме да свършим всичката работа, но не можахме да се оправим по картата. Тоест минаваме към отбор дезориентирани."

След повече от 8 часа по трасето отборът на Мартин и Боян първи достигна до финалните изпитания. Още преди да се успокои пулсът им от бягането, двамата мъже се захванаха със следващото предизвикателство - решаване на логически задачи. Предстоеше и разсичане на дървена трупа с брадва.

В последното изпитание отборите трябваше да теглят лек автомобил за време.

"Имаше на моменти места, където се чудехме дали сме хванали правилния път, но като цяло се ориентирахме правилно. Калта беше основният проблем", заяви Мартин Рангелов.

"Доволни сме, раздадохме се", сподели Боян Колев.

Освен с медали за добро представяне, финиширалите в контролното време ще запомнят състезанието с мускулна треска и мазоли по ръцете.

Автор: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Театър на сенките: Френски артист представя магично шоу
Театър на сенките: Френски артист представя магично шоу
Манчестър Юнайтед изпита затруднения при победата над Нюпорт Каунти в Купата на Англия
Манчестър Юнайтед изпита затруднения при победата над Нюпорт Каунти в Купата на Англия