НОВИНИ

Троянският проход остава затворен, 1320 машини чистят пътищата у нас

троянският проход остава затворен 1320 машини чистят пътищата нас
bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 27.01.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

1320 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради снегонавявания и почистване временно в момента е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус" на територията на Софийска област, като шофьорите изчакват на място.

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход "Троянски". Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград.

Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите "Превала" и "Рожен", както и по път III-866 Девин-Михалково.

За снегопочистване временно е спряно движението на МПС над 12 т още по път I-1 Ботевград – Мездра, по път I-4 от Търговище до пътен възел "Коритна", както и по път I-3 от разклона за Бяла до пътен възел "Коритна". За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по път I-9 Балчик – Албена и път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по път III-7003 Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

АПИ: Всички магистрали са проходими при зимни условия

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Снимки: АПИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП плати над 22 млн. лв. на търговци по програмата за подкрепа с оборотен капитал
НАП плати над 22 млн. лв. на търговци по програмата за подкрепа с оборотен капитал
"Дабъл-дабъл" на Везенков не спаси Олимпиакос от загуба в Евролигата
"Дабъл-дабъл" на Везенков не спаси Олимпиакос от загуба в Евролигата