НОВИНИ

Трябва да сме твърди и спокойни в позицията си спрямо РСМ, смята бивш външен министър

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:30, 13.05.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът и премиерът с обща позиция по повод встъпването в длъжност на новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова. И двете институции подчертават, че България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала. Пред БНТ бившият външен министър Милен Керемидчиев прогнозира рязко влошаване на отношенията на РСМ с Европейския съюз.

В позицията на държавния глава се казва, че РСМ е страна-член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Румен Радев е убеден, че европейската перспектива на страната зависи от стриктното изпълнение на международните договори, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. преговорна рамка, която няма да бъде ревизирана.

Според служебния премиер България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват. Димитър Главчев е убеден, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година.

Вчера, по време на полагането на клетва, Силяновска-Давкова нарече страната си "Македония" вместо с конституционното ѝ име. По-рано по време на предизборната си кампания Силяновска неведнъж критикува и поетия през 2022 г. ангажимент от Скопие да впише българското малцинство в конституцията си. Това е едно от условията, които Северна Македония трябва да изпълни, за да се присъедини към Европейския съюз. Страната официално стана кандидат за член още през 2005 г.

Пред БНТ бившият външен министър Милен Керемидчиев коментира, че всички очаквания на страната ни за лош старт на встъпването в длъжност на новия президент са се сбъднали.

"За съжаление г-жа Силяновска, въпреки че e юристка по конституционно право, видимо е тръганала по пътя на рязката конфронтация. Според мен тя просто още не осъзнава какъв пост е заела и каква отговорност носи. Много е вероятно нейното встъпване в длъжонст да бъде скандално, защото ще трябва да се повтори. Според конституционалистите не е спазена буквата на закона, което ще бъде своего рода невероятно събитие за младата история на Северна Македония".

Ако тази тенденция в действията на президента и спчелилата изборите партия ВМРО-ДПМНЕ продължи, реакцията на България трябва да бъде много спокойна, смята Керемидчиев.

"Защото е видимо, че Северна Македония къса със своята евроатлантическа интеграция. Категорично показва желание за конфронтация и то с двете страни-членки на ЕС които са ѝ съседи - България и Гърция. Ние трябва да бъдем изключително твърди и спокойни. Нашият спор в момента не е със Северна Македония, нашите условия са условията, поставени от ЕК. Спазването на тези условия е ключът за стартирането на преговорите, така че топката е изцяло в тяхното поле".

Какви обаче трябва да бъдат стъпките на българската дипломация относно вписването на българското малцинство в конституцията ,на този въпрсо Керемидчиев отговори скпетично

"За съжаление нямаме много полезни ходове на фона на настроенията на албанските партии и на факта, че само три гласа делят партията-победител от пълно мнозинство в парламента на РСМ".

Сърбизация във външната политика на РСМ, много по-близки отношения с Китай и Русия и видимо влошаване на отношенията с ЕС прогнозира още дипломатът. Той обаче припомни, че глава добросъседски отношения и върховенство на закона е първата, която се отваря при преговори с ЕС и последната, която се затваря. Така, според него, ако още на първата глава Северна Македония покаже незачитане на добросъседските ценности с България и Гърция, няма шанс преговорите да продължат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър и Локомотив София не се победиха в мач с три червени картона
Етър и Локомотив София не се победиха в мач с три червени картона
Анчелоти: След мача с Алавес ще дам на футболистите 3 дни почивка
Анчелоти: След мача с Алавес ще дам на футболистите 3 дни почивка