НОВИНИ

Трябва ли да се регламентира използването на моторните шейни в природните паркове?

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 17.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Карането на моторни шейни в планината се превръща в масово екстремно преживяване, а това създава сериозни проблеми в защитените територии както и на туристите, които практикуват зимни спортове.

Пред какъв проблем са изправени от Национален парк "Рила" и могат ли да се справят от парковата охрана с хората, които карат моторни шейни в забранени зони?

"На територията на националния парк е забранено карането на моторни шейни, за да управляваш шейна на територията на парка трябва да имаш изрично разрешение от дирекцията на парка, такива издаваме само на ПСС. Няма определени маршрути, по които да се управляват шейни на територията на НП "Рила" и не е удачно да се определят такива, защото моторните шейни са шумни и предизвикват замърсяване на въздуха", заяви в "Денят започва" Красимир Андонов, директор на НП "Рила".

По думите му проблемът съществува от години, дават се моторни шейни под наем в големите планински курорти и все повече хора имат възможност да си закупят моторна шейна.

"Проблемът е в залавянето, моторните шейни нямат номера, имаме заловени нарушители, но те са малко, имаме заплахи и срещу парковата охрана", допълни Красимир Андонов.

Санкциите са до 5000 лева за физически лица.

"Опазването на природата, съхраняването на нейната девственост и чистота е изключително важно. В националните паркове по закон и по уредба е абсолютно забранено движението на всякакви моторни превозни средства, а в нашите паркове това се случва постоянно, което пречи на дивите животни и на туристите", добави хижарят Венцислав Златарев.

Според него действието на институциите трябва да бъде широкомащабно.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха крадци на кабели от жп инфраструктурата (СНИМКИ)
Задържаха крадци на кабели от жп инфраструктурата (СНИМКИ)
Защо се канят да протестират надзирателите в затворите?
Защо се канят да протестират надзирателите в затворите?