НОВИНИ

НИМХ спира да подава информация за времето и към медиите в знак на протест

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
07:10, 17.02.2022
8104
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

От днес Националният институт по метеорология и хидрология спира подаването на информация за времето към медиите в знак на протест.

Това заяви в "Денят започва" директорът на института проф. Христомир Брънзов.

От вчера НИМХ спря да подава информация за времето на сайта си. Вместо обичайната прогноза, на сайта излиза съобщение за протест.

В "Денят започва" проф. Христомир Брънзов заяви, че решението за протеста е на служителите на института. Той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване.

НИМХ обяви протест заради намерението на депутатите да прехвърлят института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си

Решението се очаква да бъде гласувано окончателно в пленарната зала днес с промените в Закона за водите.

Подробности вижте в прякото включване на Елиана Димитрова:

От правителството са категорични, че промяната няма да доведе до загуби за института.

Учените обаче се страхуват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им.

"Това, което притеснява колегите е, че се мъчат една национална научна организация да я направят ведомствен институт. Това е смисъла на тази трансформация. Следващата стъпка, която се очаква, гледайки какво предлагат като закон за нас, е вероятно ликвидирането ни като научна структура", заяви в "Денят започва" проф. Брънзов.

Той допълни, че научната структура разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономия като ръководителят ѝ се избира от колегите си от академичния състав на организацията.

Вчера обаче в ресорната парламентарна комисия е одобрено предложението ръководителят на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, изтъкна проф. Брънзов.

"Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад гърба на института, е много притеснителен и дано останалите решения да не се взимат по този начин", каза още проф. Брънзов.

Директорът на НИМХ допълни, че институтът няма ангажименти единствено към Министерството на околната среда и водите, но и към други ведомства по Закона за защита от бедствия и аварии и др. Затова учените държат да продължат да работят като независима научна организация и не искат да стават част от което и да е ведомство.

Ако законът бъде приет в този си вид днес, всеки от учените в НИМХ ще вземе сам решение дали ще остане на работа в института или не, заяви още проф. Брънзов, и добави, че сред недоволните от законовата промяна са и ключови специалисти, които трудно се намират на пазара на труда.

Целия разговор с проф. Брънзов вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо се канят да протестират надзирателите в затворите?
Защо се канят да протестират надзирателите в затворите?
Филмът "Алкарас" спечели "Златната мечка" на "Берлинале"
Филмът "Алкарас" спечели "Златната мечка" на "Берлинале"