НОВИНИ

НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:49, 16.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Националният институт по метеорология и хидрология спря прогнозата си за времето в интернет и обяви протестна готовност.

Причината е искането от страна на правителството и парламента, института да бъде прехвърлен от министерството на образованието към министерството на околната среда и водите. От правителството уверяват, че промяната е само проформа и няма да наруши финансите на института.

Малко преди обяд днес институтът обяви спря информацията за времето на своя сайт weather.bg. На страницата се изписва съобщение, че НИМХ е в протестна готовност.

В момента информация за времето може да се получи само по телефона. Метеоролозите обаче изпълняват договорите си с телевизиите и БНТ има актуалната прогноза. Докога - не е ясно. Следващата стъпка на протест ще бъде спиране на информацията към медиите и преминаване към по активни протестни действия. Основните притеснения на института са са свързани с пари.

Правителството обаче уверява, че няма основания за подобни притеснения и е по-естествено институтът да бъде към министерството на околната среда и водите, защото така или иначе следи хидрологичната ситуация в страната.

От института по метеорология и хидрология не се ангажират със срок на протеста си. Основното им притеснение е, че чрез прехвърлянето ще загубят от парите за наука.

"Това означава, че се ограничава нашата научна дейност. Ние не сме само оперативен институт, а и научен, така че всички проекти, средствата от тях, няма да могат да бъдат прехвърлени от следващата година", заяви Красимир Стоев.

От правителството увериха днес, че пари за института ще има. Постигнат е и консенсус на ниво коалиция.

"Преди малко видях един цитат на директора на института, че не са "чувал с картофи", но чувалите с картофи не се описват в законите - те трябва да отидат там, където ги описва съответният закон, по който те работят", коментира образователният министър Николай Денков.

Той категорично подкрепя идеята за преместване на института.

"Към министерството на образованието няма нито един друг научен институт, защото то се грижи да създаде правилата, по които да работят научните институти, а не да отглежда научни институти, така че аз съм сигурен, че позицията ми е правилна. Оттам нататък трябва да решат народните представители", заяви Денков.

"Не стана ясно защо е нужна тази програма, след като всички твърдят, че нищо няма да се промени, преминавайки от едното министерство към другото. Ние сме институт, който не обслужва само дейността на министерството на околната среда и водите. Тази част, която засяга това министерство, е 20% от дейността на института", отговори Красимир Стоев.

Това не е първо прехвърляне на института, нито първи протести. През 2018 г. от метеорологията настояха да бъдат извадени от БАН и да преминат към Министерството на образованието заради хронично недофинансиране. Така и се случи.

Репортери: Цветелина Катанска, Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатът на служителите в затворите предлага обща среща на Петков с всички синдикати в сектор "Сигурност"
Синдикатът на служителите в затворите предлага обща среща на Петков с всички синдикати в сектор "Сигурност"
196 дни по-късно Александра Бургхард отново ще участва на олимпийски игри
196 дни по-късно Александра Бургхард отново ще участва на олимпийски игри