НОВИНИ

Байдън остава скептичен по въпроса за изтеглянето на Русия от границата с Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:34, 16.02.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън не изключи вариант да последва руска инвазия в Украйна, въпреки уверенията на Москва, че не планират такава. Според него такъв ход би довел до ненужна смърт и разрушение. На този фон днес в Украйна отбелязват обявения за нов национален празник - Ден на единството.

Джо Байдън заяви, че от началото на кризата Вашингтон има ясна и последователна позиция спрямо Москва - вратата за преговори е отворена, но и при руска атака срещу Украйна, Съединените щати имат готовност за бърз и решителен отговор.

Остана скептичен по въпроса с обявеното от руското министерство на отбраната изтегляне на част от войските, разположени по границата с Украйна.

Русия започна изтегляне на силите си по границата с Украйна

Това звучи добре, но нямаме потвърждение, че е реалност. Нямаме доказателства, че руските войски са се върнали в поделенията си. За нас в този момент те продължават да представляват реална опасност. Русия продължава да има 150 000 военни, разположени по границата с Украйна. А инвазия остава напълно възможна. Съединените щати и НАТО не са заплаха за Русия. Украйна не е заплаха за Русия. Нито ние, нито съюзниците от НАТО имаме разположени оръжия в Украйна. Нямаме и планове да разполагаме такива, каза Джо Байдън, президент на САЩ.

На този фон американски военни бяха дислоцирани в Полша, а руски извършиха учения в Беларус. Американските служби твърдяха, че 16 февруари ще бъде датата на руската инвазия. Москва и днес отрече това да е истина. Украинският президент Володимир Зеленски обяви днешния ден за нов национален празник - Деня на единството, и отправи специално видеообръщение.

Обединени сме от желанието да живеем, да живеем в мир, да имаме спокойно и щастливо ежедневие със своите семейства, родители и деца. Имаме пълното право на това, защото ние сме и у дома - в Украйна. Никой не обича дома ни колкото нас и никой не може да го защити така, както ние, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Владимир Путин: Русия не иска война

Днес и утре министрите на отбраната от НАТО ще обсъждат в Брюксел ситуацията със сигурността в Украйна и региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Вангелов и Биляна Дудова качват категории за турнира „Дан Колов – Никола Петров“
Георги Вангелов и Биляна Дудова качват категории за турнира „Дан Колов – Никола Петров“
Министър Йорданова: Възможно най-скоро ще внеса предложение за прекратяване мандата на главния прокурор
Министър Йорданова: Възможно най-скоро ще внеса предложение за прекратяване мандата на главния прокурор