НОВИНИ

Путин: Русия не иска война

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:06, 15.02.2022
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Русия не иска война - това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата разговаряха по-дълго от предвиденото в Москва. Освен заявка за продължаване на преговорите, руският държавен глава обяви и че газовите доставки към Европа ще продължат.

Срещата на двамата лидери се състоя часове след като Москва заяви, че ще изтегли част от силите си, разположени край украинската граница. НАТО и Украйна приветстваха новината, но подчертаха, че ще повярват на Кремъл тогава, когато действително видят оттеглянето на войските.

Русия започна изтегляне на силите си по границата с Украйна

Два часа по-дълго от планираното продължи срещата между германския канцлер Олаф Шолц и руския президент Владимир Путин. Подобно на френския държавен глава Еманюел Макрон, германският канцлер също отказа да си направи руски PCR тест. И отново срещата се проведе на 6-метровата бяла маса в Кремъл, която мнозина тълкуват като знак от страна на Путин. В началото на срещата руският президент заяви, че за Москва Берлин е ключов партньор в икономическо отношение и допълни:

"Разбира се, голяма част от днешния ни разговор ще бъде посветена на ситуацията в Европа и въпросите за сигурността, както и горещата полемика около Украйна", допълни Владимир Путин.

След срещата Путин и Шолц заявиха, че преговорите продължават, като руският президент беше категоричен, че целта му не е война.

"Готови сме да продължим бъдещото си сътрудничество със Запада. Готови сме да тръгнем по пътя на преговорите, но за нас е важно всички теми и всички страни да бъдат зачитани. Искаме ли война? Разбира се, че не. Точно затова излязохме със свои предложения, с които да продължат преговорите", подчерта Владимир Путин.

Руският държавен глава коментира и бъдещето на газопровода "Северен поток 2". Според Путин този проект няма нищо общо с политиката и Русия ще продължи да изпълнява газовите си доставки, включително през Украйна.

Германският канцлер Шолц определи струпването на руски войски по украинската граница като "заплаха" и настоя за деескалация на напрежението. По думите му териториалната цялост на Украйна не подлежи на преговори.

"За нас германците, а и за всички европейци, е ясно, че сигурността в региона не може да бъде постигната, ако сме против Русия, а само с участието на Русия. И НАТО, и ЕС са единодушни по въпроса, което означава, че трябва да продължим да търсим решение. Колкото и трудна, колкото и сериозна да е ситуацията в момента отказвам да я определя като безнадеждна", добави канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Часове по-рано руското министерство на отбраната разпространи кадри на които се вижда как част от войските, разположени по границата с Украйна, се изтеглят. Не се съобщава каква част от 100-те хиляди военнослужещи ще се върнат в поделенията си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира от Брюксел:

"Има знаци от Москва, че дипломацията трябва да продължи. Това дава пространство за предпазлив оптимизъм, но още не сме видели успокояване на обстановката на място. Русия струпа военни сили в и около Украйна до невиждани размери от края на Студената война. Всичко е на място за нова атака. Москва трябва да спре да се подготвя за война и да се насочи към постигане на политическо решение. Всяка следваща агресия срещу Украйна ще има висока цена и това е мнението на всички съюзници", заяви Йенс Столтенберг.

Той допълни още, че Алиансът остава отворен за разговори с Русия, но и че НАТО няма да допусне страни членки да се третират като първа и втора класа съюзници. Британският премиер Борис Джонсън определи сигналите, идващи от Москва, като "противоречиви", а от Белия дом заявиха, че внимателно следят процеса по изтегляне на руските войски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров загуби тричасова битка в Анталия, Донски отпадна в Глазгоу
Лазаров загуби тричасова битка в Анталия, Донски отпадна в Глазгоу
Работна група ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България
Работна група ще извърши анализ на регистрираната смъртност от COVID-19 в България