НОВИНИ

Ще има ли война? Реакции от Мариупол и Москва

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 15.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Все още има надежда за постигане на дипломатическо разрешаване на напрежението около Украйна, но ситуацията остава много напрегната. Това са заявили американският президент и британският премиер в телефонен разговор.

Москва също изрази надежда за дипломатическа развръзка. На среща с руския президент първият дипломат на Русия е заявил, че все още има шанс за споразумение с НАТО и Съединените щати.

Мариупол - украинския град, който може да се окаже от първите мишени при евентуална руска операция. Стратегически пристанищен град, разположен близо до границата с Русия. Ако премине под руски контрол, Москва ще си осигури сухопътен коридор към Крим.

В Мариупол не искат война, защото знаят цената ѝ. През 2015 г., само при една от атаките, само в едно от предградията на Мариупол бяха убити 30 души.

Членовете на някогашния доброволчески отряд Азов вече обучават местните хората на Мариупол. Отрядът има противоречива история. Сформиран е през 2014 г. от ръководството на неонациската групировка. Слез кризата обявява, че се деполитизира и става част от Националната гвардия.

В Москва много хора също се надяват да няма война.

От Белия дом отново предупредиха, че руски военни действия могат да започнат всеки един момент. След Украйна Вашингтон призова американците да напуснат и Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на имотите растат, лихвите остават ниски
Цените на имотите растат, лихвите остават ниски
Има ли интерес към електромобилите в Пловдив?
Има ли интерес към електромобилите в Пловдив?