НОВИНИ

Започва електронното отчитане на прегледи - какво ще съдържа здравното ни досие

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 16.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация. Повече по темата в "Денят започва" коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта д-р Брънзалов.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.

Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

И още - намалява ли натовареността за личните лекари в пандемията, вижте целия разговор с д-р Брънзалов във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Гаджев за "Барселонагейт": Това, което може да изяде главата на Кирил Петков, са службите и сектор "Сигурност"
Христо Гаджев за "Барселонагейт": Това, което може да изяде главата на Кирил Петков, са службите и сектор "Сигурност"
Заради лош път: 3 кг монети за винетка плаща кметът на село Кран
Заради лош път: 3 кг монети за винетка плаща кметът на село Кран