НОВИНИ

Министър Йорданова: Възможно най-скоро ще внеса предложение за прекратяване мандата на главния прокурор

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:18, 16.02.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

След решението на Конституционния съд, че правосъдният министър има основание да иска оставката на главния прокурор, днес в парламента министър Надежда Йорданова отказа да обяви кога ще внесе искането за предсрочното отстраняване на Иван Гешев.

"От вчера след обнародването на решението на Конституционния съд в Държавен вестник тече тридневният конституционно установен срок за влизането му в сила. Той ще влезе в сила в края на седмицата. Оттук насетне възможно най-скоро ще внеса своето предложение в Пленума на ВСС", каза Йорданова.

На въпрос на БНТ подкрепя ли мнението на президента, че този състав на ВСС не може да вземе рационално решение, министър Йорданова каза, че не може да е предубедена.

Като министър на правосъдието, аз не мога да подлагам на съмнение това, че съответен орган ще приложи закона такъв какъвто е, така че не мога да предполагам и да подхождам с предубеждения спрямо съответните процедури.

Ако хипотетично бъде приета оставката, има ли време този Висш съдебен съвет съвет да избере нов прокурор?

Ние не говорим за оставка, а за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Нека да видим в какви срокове ще бъде разгледано моето предложение, след това ще коментираме.

Министърът коментира и казуса "Барселонагейт". "Тези документи не са в Министерство на правосъдието. Не мога да коментирам", заяви Надежда Йорданова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън остава скептичен по въпроса за изтеглянето на Русия от границата с Украйна
Байдън остава скептичен по въпроса за изтеглянето на Русия от границата с Украйна
Щафетата при жените в биатлона не успя да завърши в Пекин
Щафетата при жените в биатлона не успя да завърши в Пекин