НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков обясни защо трябва да има актуализация на бюджета на шестия месец

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:18, 16.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Искам да подчертая пак нашите приоритети за новия бюджет като коалиционни партньори и министри. Искам да поздравя всички". Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на МС днес.

Бюджетът, който се внася на второ четене, има три основни приоритета, обясни Петков.

Първо - голямо ниво на инвестиции. Говорим за капиталови инвестиции над 8 млрд., което е безпрецедентно ниво на капиталови инвестиции. От друга страна, инвестиции в човешкия капитал с голям приоритет вътре образованието и 125% от средната работна заплата за учителите. От трета страна - социалната мрежа, която този бюджет дава, е безпрецедентна. За първи път ще имаме такова ниво на адресиране на най-бедните слоеве на населението включително и пенсионерите, за които искам да поздравя министър Гьоков, ще бъдат над линията на бедност. И когато имаме приоритети човешки капитал и никой под линията на бедност, мисля, че това е точно в посоката, към която се стремим, обясни Петков.

Вчера в нашите разговори за отбраната ясно се очерта, че имаме огромни язви в този сектор. Ситуацията е много лоша, дефицитите са огромни. Но, за съжаление, това го виждаме във всеки един от секторите, в които всеки един от нас работи, допълни той.

Ето защо планът на правителството е да има и актуализация на шестия месец, защото ще използваме тези 6 месеца, за да да сме сигурни, че разпадът от последните години, сега влизаме в контрол на него, изследваме всичките дефицити както и вчера го направихме за отбраната и предлагаме актуализация след 6 месеца.

Така че, поздравявам за подхода до този момент по бюджета и и едновременно с това дефицитите, с които всички ние трябва да се справим и да им измислим решение са очевадни, каза Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разхлабват ковид мерките в Нидерландия
Разхлабват ковид мерките в Нидерландия
България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава
България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава