НОВИНИ

В "Референдум": Средствата в бюджета ще достигнат до повече хора, но няма да намалят неравенствата

референдум средствата бюджета достигнат повече хора намалят неравенствата
bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 15.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

В "Референдум" този вторник се проведе голямата политическата дискусия за бюджета на държавата.

Ще се харчи повече. Това ще направи ли българите по-малко бедни? Как Бюджет 2022 отговаря на новите заплахи от световен военен конфликт и възможна енергийна криза?

Дискусията в студиото на "Референдум" вижте ТУК.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" заяви, че намаляването на неравенствата и подпомагането на най-уязвимите групи в обществото е предизборна заявка, която изпълняват с Бюджет 2022.

Според Деница Сачева от ГЕРБ бюджетът за тази година е 19,2 млрд., увеличава се 1,5 млрд., но това е за сметка на пенсиите, като 1 млрд. е за пенсиите. Голяма част от социалните плащания пък отиват за хората с увреждания без подоходен тест. По думите ѝ малка част от средствата ще отидат за най-уязвимите и ощетени.

Хасан Адемов от ДПС каза, че управляващите са успели да разгневят всички пенсионери. Реалното средно увеличение на пенсиите за тази година е по-ниско от това през 2021 г.

Румен Гечев от "БСП за България" заяви, че за да се прави социална политика, тя се прави с бюджет, като процент от БВП. Като досега сме се движели в посока, обратна на тази в Европа.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че в момента хората масово обедняват заради инфлацията. В тази връзка те са предложили да бъдат подпомогнати именно най-бедните, тъй като има ръст на приходите от ДДС. Малката потребителска кошница да бъде с нулева ставка ДДС, както и лекарствата. Битовата газ и електричество с нулева ставка, предложи Ганев.

Владислав Панев от "Демократична България" каза, че инвестициите в образованието ще намалят неравенствата в обществото. По думите му, ако има повече приходи, половината да бъдат за намаляване на бюджетния дефицит, за да се гарантира стабилността през тази година.

Специално социологическо допитване на "Алфа рисърч" показа и какви са очакванията на обществото за новия бюджет, от какво най-много се притесняват хората, ща харчат или спестяват повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ранно свидетелство за култа към египетските божества по българските земи
Ранно свидетелство за култа към египетските божества по българските земи
Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване заради падащи камъни
Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване заради падащи камъни