НОВИНИ

Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:04, 16.02.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Напрежение в управлението по темата АЕЦ "Белене". След изказване на министър-председателя преди дни, че няма да довършваме централата в Белене, днес от БСП реагираха.

Коалиционните партньори все пак смятат, че напрежение и трусове в управлението няма.

От БСП първо писмено с позиция, а след това и в кулоарите се позоваха на подписаното коалиционно споразумение, според което необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности трябва да се случи след експертен анализ. И от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха за експертен анализ и диалог.

Разговорите се водят непрекъснато, увериха управляващите.

Опозицията в лицето на ГЕРБ посочиха, че все по-ярко се отразяват различия в коалицията.

Втори път Кирил Петков казва кой проект е рентабилен и кой не, именно в нашето коалиционно споразумение сме записали, че е необходимо да има публичен анализ, на негова база ние трябва да преценим дали имаме нужда от нови ядрени мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде типа на реакторите, каза Драгомир Стойнев от "БСП за България".

Не мисля, че има някакво отстъпление от коалиционното ни споразумение, ние считаме, че България трябва да има атомни електроцентрали, това, което заложихме в коалиционното споразумение, е да се разгледат всички искания и предвид резултата, смятам, че ще продължим в тази посока, каза Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

Това не означава, че всички ние, които сме в това правителство, нямаме собствено мнение, включително и премиерът, който е икономист и има собствено виждане. В крайна сметка проектните решения ще се взимат на базата на завършен проектен анализ, не виждам никакво отклонение от духа на споразумението, то ще се спазва, каза Христо Иванов от "Демократична България".

През последните няколко дни все по-ярко се отразяват различията в управляващата коалиция. Виждате, че напоследък не е ясно какво са се разбрали партньорите в коалиционното споразумение и какво се случва на практика. И всъщност какво крепи тази коалиция, дали желанието ѝ да направи нещо добро за България или просто жаждата за власт, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Депутатите включиха в дневния ред извънредна точка - дали да отпадне зеленият сертификат за влизане в НС по настояване на "Възраждане". От партията обявиха, че повече не могат да чакат сертификатът да бъде отменен в цялата страна, затова подготвят нов протест следващата седмица, този път пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираната прокуратура: За две години над 93% осъдителни присъди и 7% оправдателни
Специализираната прокуратура: За две години над 93% осъдителни присъди и 7% оправдателни
ДПС ще сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Иво Прокопиев
ДПС ще сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Иво Прокопиев