НОВИНИ

ДПС ще сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Иво Прокопиев

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 16.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

ДПС ще сезира прокуратурата да провери укриват ли се данъци и печалби от дружества, които произвеждат ток чрез фотоволтаици. Те са установили свързаност на 13 фирми с бизнесмена Иво Прокопиев. Открили са още, че всяка година тези дружества са получавали по 50 милиона лева премии годишно.

"Тук има две теми по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните проверки чрез другите органи. Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчно облагане при сделките между свързани лица, когато тази свързаност е укрита. Втората тема е укриване на печалби, тъй като ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи", заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

В отговор фирмите от бизнеса в групата на Иво Прокопиев определиха като неверни твърденията на ДПС. Според тях механизмът за подпомагане на зелена енергия е такъв, че изключва възможност за злоупотреба.

Фирмите от бизнесгрупата на Иво Прокопиев казват, че контролните механизми преди одобрението за преференциална цена и премия са точно описани и се прилагат в съвкупност с изискваните финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите.

От бизнесгрупата на Иво Прокопиев допълват, че производителите на зелена енергия се контролират от два регулатора - Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Отричат да извършват данъчни нарушения.

"Контролните механизми, които предхождат одобрението за получаване на преференциална цена, съответно премията от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", са точно описани в закона и се прилагат ежемесечно в съвкупност с предоставянето на всички изисквани първични финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите", допълват още от бизнесгрупата на Иво Прокопиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите
Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите
Близо половин милион ученици учат присъствено
Близо половин милион ученици учат присъствено