НОВИНИ

Специализираната прокуратура: За две години над 93% осъдителни присъди и 7% оправдателни

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:15, 16.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Над 93% са осъдителните присъди и около 7% са оправдателни по внесени от Специализираната прокуратура дела в съда. Това отчита анализът на дейността от 2012г. до 2020 година. Той беше представен от прокурорската колегия на ВСС и предстои утре да бъде обсъден от съвета.

Според работната група, направила анализа, ефективността на спецпрокуратурата е добра. Като ключови се коментират разследванията срещу организираната престъпност, където над 97 % са осъдителните присъди и по-малко от 3% са оправдателните. Спецпрокуратурата е компетентна да разследва и корупция. Там също се наблюдава рязък скок на разследванията.

"При тези дела досъдебната фаза продължава значително по-дълъг период от време, което е и причината за натрупване на броя на наблюдаваните дела и по-малкия решени досъдебни производства. Въпреки това решените досъдебни производства в годините рязко са нараствали", подчерта Калина Чапкънова, член на ВСС и говорител на Прокурорската колегия.

"Предадените на съд лица за корупция са 66, а осъдените с влязла в сила съдебен акт за корупционни престъпления са 16.Така че това, което съм имала възможност да кажа и по-назад във времето, имаме нужда от време за да докажем, че сме ефективни и ефикасни и по темата корупция, въпреки остарялото законодателство, въпреки невъзможността понякога да си свършим работата предвид това, че нямаме пълна синхронизация на законодателната рамка", допълни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Според Маджарова, най-ключовата присъда за корупция е срещу бивш заместник министър на околната среда и водите, докато е заемал поста си. Другите осъдителни присъди за корупция са срещу кметове на общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортният министър: Голямо браво за Алберт Попов
Спортният министър: Голямо браво за Алберт Попов
Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите
Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите