НОВИНИ

Реките по света са критично замърсени с лекарства

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:17, 16.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Следващата пандемия може да е причинена от замърсяването на реките с лекарства.

Само две места в света са останали с напълно чисти реки. Това показва мащабно проучване на Университета Йорк във Великобритания. Една четвърт от реките в света са замърсени с лекарствени продукти до нива на токсичност.

Яномами е район между Венецуела и Бразилия. Там се намират най-чистите реки в света. Хората от местното племе живеят изолирано и съвременните лекарства все още не са стигнали до земите им.

Исландия е единствената държава в света, в реките на която не е открит нито един от изследваните 61 замърсяващи елемента.

"Световната здравна организация и ООН, както и други организации заявяват, че резистентността към лекарства е най-голямата заплаха за човечеството. Това е следващата пандемия. В 19% от всички обекти, които наблюдавахме, концентрацията на антибиотици надвишава нивата, които могат да предизвикат резистентност", заяви Джон Уилкинсън, преподавател в Университета Йорк, Великобритания.

В Европа най-замърсената с лекарства река е Мансанарес в Мадрид. Следвана от Клайд в Глазгоу. В глобален мащаб, най-много фармацевтични следи имат водите на реките в Лахор в Пакистан, Ла Пас в Боливия, Адис Абеба в Етиопия и Далас в Съединените щати. По време на проучването са изследвани над 1000 места в акваторията на 258 реки.

Най-често срещаните фармацевтични замърсители в реките са карбамазепин, който се използва за лечение на епилепсия и неврологични заболявания, и метформин, използван за лечение на диабет. Реките са наситени също с кофеин и никотин.

"Бактериите не зачитат национални граници. Ако в някоя точка на света се създаде резистентност, скоро тя ще се превърне в риск за всички", предупреждава Джон Уилкинсън.

През 2019 година около 5 милиона души са починали в света от бактериални инфекции, резистентни към антибиотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъжда се кога да започва учебната година
Обсъжда се кога да започва учебната година
Момчил Манчев: Алберт и Камен ще са голяма заплаха на следващите Олимпийски игри
Момчил Манчев: Алберт и Камен ще са голяма заплаха на следващите Олимпийски игри