НОВИНИ

Измамни обяви в интернет предлагат лечение на COVID-19 с лепенки

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:19, 16.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Зачестяват измамите в интернет, свързани с лечението на COVID-19. Само за една година от Комисията за защита на потребителите са образували 5 производства за подобни случаи, а един от най-фрапантните от тях е за лепенки, които лекуват коронавирус.

Да се лекуваш от ковид с енергизиращи лепенки. Това предлага обява, публикувана преди известно време в голям сайт. В описанието пише още, че лепенките съдържат информация, която има способността да се материализира само тогава, когато взаимодейства с обект носещ абсолютно същата енергия.

"Такива лепенки в никакъв аспект на медицината няма да имат действие. Няма метод чрез енергия в официалната медицина да лекуваме подобно нещо, особено чрез лепенка. Трябва да има механизъм на действие, активно вещество", обясни д-р Георги Димитров от УМБАЛ "Царица Йоана".

Обявата се оказва измама, и в крайна сметка човекът, който я е публикувал, вече е санкциониран от комисията за защита на потребителите.

"Ако за даден продукт се твърди, че лекува вирусна инфекция, то това трябва да е лекарство. Лекарствата трябва да бъдат сертифицирани по надлежния ред, да се продават по специализиран ред в аптеки или онлайн. Тоест потребителите да не се доверяват на случайни сайтове", разясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Оказва се, че измами се правят не само с екзотично звучащи средства.

"Ковид пандемията отвори на хората много бизнес възможности. Хранителните добавки не лекуват. Те се дават само за заместване на определен дефицит на елемент, който в човека го няма, или е в ниско количество. Не за да лекува остро заболяване", заяви д-р Георги Димитров.

А от Комисията за защита на потребителите напомнят, че санкцията за нелоялна търговска практика при първо нарушение е до 30 000, а при повторно - до 50 000 лева.

Вижте повече в прякото включване

Снимката е илюстративна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорската колегия към ВСС изрази пред ЕК тревога за независимостта на съдебната власт у нас
Прокурорската колегия към ВСС изрази пред ЕК тревога за независимостта на съдебната власт у нас
Емилия Йорданова: Резултатът на биатлонистките бе очакван
Емилия Йорданова: Резултатът на биатлонистките бе очакван