НОВИНИ

Кмет плати годишната си пътна винетка с 3 килограма монети по 10 стотинки в знак на протест

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 16.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Кмет реши да изрази недоволството си от качеството на пътищата по особен начин. Плати годишната си пътна винетка с 3 килограма монети по 10 стотинки. Това е кметът на село Кран Мустафа Юсеин. Протестира срещу състоянието на 17-километрова отсечка от пътя Крумовград – Маказа.

Лошото състояние на пътя, ремонтиран на парче, прави придвижването много бавно, а забавянето на линейки и пожарни – фатално.

"Трудно е, виждате пътищата са разбити, през 2 - 3 месеца колите ни са на сервизи, ремонти, тук се пътува, всяка сутрин се водят деца, ходят хората на работа, трудно е", заяви Шукрю Ахмед, кмет на село Лещарка.

В знак на протест кметът на село Кран пристигна в пощата в съседното село Тихомир с 970 монети по 10 стотинки.

Шофьорът си плати винетката, въпреки че е убеден, че за път в такова състояние не трябва да се плаща, но очаква държавата също да изпълни задълженията си. Това не е първият протест на Юсеин и жители на засегнатите села, които от години настояват за цялостен ремонт на отсечката.

"Събирането на монети не е от тази година, още миналата година винетка си бях купил с жълти стотинки. Първите няколко години се мъчихме само с писма и докладни към разни институции. След това бяхме събрали подписка, после правихме стачка на родители, стачка на деца. И така вече 10 години", допълни Мустафа Юсеин, кмет на село Кран.

Лошите пътища гонят и търговците от района. В някои от селата няма магазини и жителите разчитат на мобилни търговци.

"В моето село допреди години идваха такива подвижни магазини и единият се отказа заради лошите пътища", каза още Мустафа Юсеин.

Пътят е включен в четиригодишната програма на строителното министерство за спешни ремонти. Хората обаче вече нямат търпение и са готови да излязат на протест.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм с изцяло български актьорски състав е номиниран за БАФТА
Филм с изцяло български актьорски състав е номиниран за БАФТА
Брюксел ще може да спира еврофинансирането за проблемни държави
Брюксел ще може да спира еврофинансирането за проблемни държави