НОВИНИ

Монтираха първия радар, засичащ шумните мотори в Париж

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:45, 16.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

В Париж монтираха първия радар, предназначен да засича твърде шумните мотори и други превозни средства. Системата за контрол на шума се подготвя от около три години. Тя трябва да осигури възможност за санкциониране на нарушители на норми, които вече са определени в законодателството.

Вредите от шумовото замърсяване са доказани отдавна. Във Франция пределните нива на шума на превозните средства са определени със закон, но полицията няма ресурси да засича и глобява нарушителите. Затова на помощ идват технологиите.

Първият антишумов радар в Париж е инсталиран в 20-и район. Той може да измерва нивото на шума на преминаващите превозни средства, да снима регистрационните табели и да определя автоматично глоби. Засега ще работи пробно.

"През пролетта, след три месеца, ще бъдат издадени първите глоби. През лятото на 2023 година ще се направи оценка на целия експеримент", заяви Давид Белиар, заместник-кмет на Париж.

Политиката на парижкото кметство за контрол на пътния трафик е последователна и новото средство не е изненада. Данни от края на миналата година показват, че Париж е сред най-шумните градове в Европа. За това особено допринасят мощните мотори, но и други участници в пътния трафик.

Шумът се отразява на здравето на хората - на слуха, на сърдечно-съдовата система и на развитието на децата. Намаляването на шума е една от причините за ограничаване на скоростта в града до 30 км/ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подкрепя териториалната цялост на Украйна с официална декларация
България подкрепя териториалната цялост на Украйна с официална декларация
Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел
Военните министри на НАТО се събраха в Брюксел