НОВИНИ

КПКОНПИ проверява ректора на Техническия университет в София за конфликт на интереси

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:05, 16.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Образование
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Антикорупционната комисия образува производство за установяване на конфликт на интереси срещу ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов. Комисията беше сезирана от министъра на образованието Николай Денков.

Причината - професорът е разписвал сам на себе си допълнителни бонуси към заплатата, а според правилника това е трябвало да направи председателят на Общото събрание.

След сигнал от служител на Техническия университет в София, на 7 януари 2022 г. министър Николай Денков разпорежда одит във висшето училище. Одитът, предоставен по Закона за достъп до обществена информация на новинарския сайт "OffNews" показва, че за два месеца и десет дни, от първи ноември 2021 г. до 10 януари 2022г., във висшето училище са раздадени като бонуси към заплатите близо 3,5 млн. лева. В списъците на лицата с бонуси фигурира и ректорът проф. Иван Кралов.

"При проверката се установи, че има възнаграждения, които той е дал на себе си, ако мога да го кажа по най-простия начин, това е предпоставка за конфликт на интереси, подобен случай имаше преди това в друг университет и такава е практиката, трябва да бъдат изпратени към комисията за проверка дали има такъв конфликт на интереси", каза проф. Денков.

Извадки от одита, цитиран от OFFNews, показват, че например на 11 ноември 2021 г. година, на 88 преподаватели са платени 179 000 лева, от тях 4800 ректорът е подписал за себе си.

"Важен е принципът. В случая съгласно правилника би трябвало, когато се изплащат средства към ректора, те да бъдат подписани от председателя на Общото събрание на университета, в случая това не е направено. Раздаването на такива бонуси, ако искате ги наречете, в края на годината е нещо, което е нормално във висшите училища, във фирмите, там където има спестени средства, така че тук няма някаква особена тема, темата е свързана с това, че би трябвало неговите възнаграждения да са подписани от председателя на Общото събрание", каза Денков.

КПКОНПИ обяви, че на 9 февруари е образувано производство за установяване на конфликт на интереси срещу проф. Кралов в качеството му на лице заемащо висша публична длъжност.

Комисията ще се произнесе има ли нарушение в установения от закона срок. От пресцентъра на Техническия университет днес казаха за "По света и у нас", че проф. Кралов ще коментира случая след като приключи проверката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От "Чистота"-Пловдив върнаха изгубен портфейл на собственика
От "Чистота"-Пловдив върнаха изгубен портфейл на собственика
Полиция и близки издирват 14-годишно момиче
Полиция и близки издирват 14-годишно момиче