НОВИНИ

Брюксел ще може да спира еврофинансирането за проблемни държави

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:34, 16.02.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу механизма за обвързването на финансирането от евробюджета със спазването на принципите на правовата държава от държавите членки. Съдебното решение дава зелена светлина на Еврокомисията практика да започне да ограничава или спира евросредствата на държави, в които има проблеми с върховенството на закона.

Новият механизъм за обвързване на евросредствата със спазването на върховенството на закона беше приет преди година, но не се прилагаше до сега, защото Полша и Унгария подадоха жалби в Съда на ЕС с искане за отмяната му. Мотивът им - че противоречи на договорите на ЕС. Днес съдът отхвърли жалбите на двете държави. Според магистратите доброто финансово управление на евросредствата в дадена страна може да бъде накърнено, ако има проблеми с независимостта на правосъдната система. На практика решението отвързва ръцете на Еврокомисията да започне спиранетo или ограничаването на финансиране от бюджета за проблемни държави.

В ЕП приветстваха решението на Съда. Евродепутатите отдавна настояват за по-категорични действия срещу Полша и Унгария, но и срещу всички страни, в които има проблеми с върховенството на закона.

"Днес беше премахнато последното препятствие през механизма за обвързването на евросредствата с върховенството на закона. Европейският парламент отправя директен призив към Европейската комисия и бих искал да бъда много ясен - крайно време е изпълнението на механизма да започне. Часовникът не може да бъде върнат назад, но ЕК сега наистина трябва да действа бързо", заяви Петри Сарвама - евродепутат от ЕНП.

Урсула фон дер Лайен заяви, че Комисията ще анализира внимателно мотивите на съда и ще предприеме действия за прилагането на механизма на практика. Тя припомни, че Брюксел наблюдава ситуацията с върховенството на закона във всички държави-членки.

Правителството на Виктор Обран в Унгария нарече решението на Съда "политически мотивирано".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кмет плати годишната си пътна винетка с 3 килограма монети по 10 стотинки в знак на протест
Кмет плати годишната си пътна винетка с 3 килограма монети по 10 стотинки в знак на протест
Отбор от НБЛ за втори път е под карантина заради COVID-19
Отбор от НБЛ за втори път е под карантина заради COVID-19