НОВИНИ

Спор в коалицията: Строежът на АЕЦ "Белене" стана ябълка на раздора

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:33, 16.02.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в управляващата коалиция заради АЕЦ "Белене". БСП настояха да се спазва коалиционното споразумение. Причината: Заявлението на премиера Кирил Петков преди дни, че България няма да строи ядрената централа в Белене. Управляващите увериха, че решението за развитието на ядрената енергетика ще се вземе след експертен анализ.

Трус в коалицията? Темата "АЕЦ Белене" внесе напрежение сред управляващите

БСП считат, че страната ни има нужда от нови ядрени мощности, но очакват експертен анализ в коалицията за мястото на площадките.

"Втори път Кирил Петков казва кой проект е рентабилен и кой не, именно в нашето коалиционно споразумение сме записали, че е необходимо да има публичен анализ. Ако господин Кирил Петков е направил такъв анализ и той не е публичен, нека този анализ да стане публичен. Не считам, че може да се стигне до проблем, но в крайна сметка ние просто светваме лампата", заяви Драгомир Стойнев, депутат от ПГ на "БСП за България".

България ще продължи да разчита на своята ядрена енергетика и да я развива, увери говорителят на Министерския съвет.

"И както е залегнало в коалиционното споразумение е въпрос на допълнителен анализ и съгласуваност въз основа на изнесени данни кой проект е най-правилно да бъде доразвит - дали това е АЕЦ "Белене" или АЕЦ "Козлодуй", без да изказваме преференция за един от двата на този етап", допълни Лена Бориславова, говорител на Министерския съвет.

Вицепремиерът Корнелия Нинова успокои: Диалогът в коалицията е нормален. Допълни, че експертният екип трябва да оцени икономическите и финансовите параметри за нова ядрена мощност.

"Това, което според нас трябва да се случи, е по-скоро да се свика този експертен състав, всяка партия да даде експерти и те да направят най-доброто предложение за България, което ние след това политически да обсъдим и да вземем като решение", добави Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Разговори с партньорите се водят и в момента - заявиха от "Продължаваме промяната".

"Не мисля, че има някакво отстъпление от коалиционното ни споразумение и предвид промяната на таксономията, която ще включва и ядрени мощности, и природен газ като нисковъглеродни източници на енергия, смятаме, че ще продължим в тази посока", коментира Радослав Рибарски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Полемиката около ядрените централи от "Демократична България" определиха като "буря в чаша вода".

"Това изобщо не означава, че ние всички като политици и премиерът като икономист не може да има мнение и оценка за различни аспекти за перспективите на този проект. В крайна сметка крайните политически решения - инвестиционни и т.н. ще се вземат нa база на завършен проектоанализ", поясни Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Има такъв народ" бяха лаконични.

"Позицията е в коалиционното споразумение", уточни Иво Атанасов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

За опозицията напоследък не е ясно какво са се споразумели партньорите и какво се случва на практика.

"През последните няколко дни, все по-ярко се отразяват различията в управляващата коалиция. И тук големият въпрос е всъщност какво крепи тази коалиция, дали желанието ѝ да направи нещо добро за България или просто жаждата за власт", заяви Теменужка Петкова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"ДСБ и "Да, България" са против ядрената енергия и то подчертано против, а от другата страна са БСП, които през цялото време от 81-ва година досега се опитват как и по какъв начин да построят "Белене". А по средата си представям господин Кирил Петков, който все още не му е ясно що е енергетика", каза още Рамадан Аталай, депутат от ДПС.

Кметът на град Белене покани с отворено писмо министър-председателя и министъра на енергетиката да посетят площадката, за да се запознаят лично с изграденото до момента.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова и Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия искат незабавно отваряне на пълния капацитет на стадионите
В Италия искат незабавно отваряне на пълния капацитет на стадионите
България подкрепя териториалната цялост на Украйна с официална декларация
България подкрепя териториалната цялост на Украйна с официална декларация