НОВИНИ

България подкрепя териториалната цялост на Украйна с официална декларация

Александър Марков
от Александър Марков
18:29, 16.02.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това е реакцията на Външно министерство по отношение на законопроекта, гласуван от Руската дума за признаване на Донецк и Луганск за независими републики.

Цялата декларация можете да видите ТУК

Реакцията беше предварително обявена от външния министър. Тя, заедно с депутатите от ресорната парламентарна комисия близо два часа при закрити врата изслушваха посланика на Украйна у нас за ситуацията в страната.

Декларацията на МВнР е вследствие получена вербална нота от украинското посолство. В текста се посочва, че Република България:

  • Неизменно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води;
  • Подкрепя европейската перспектива на Украйна;
  • Не признава и осъжда незаконното анексиране на Крим.
  • Осъжда агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война и призовава за деескалация.
  • Действия по признаване на независимостта на т.нар. "Луганска Народна Република" и "Донецка Народна Република" са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения.

От България Виталий Москаленко поиска конкретна помощ, включително и отбранителни въоръжения.

"Дипломатическите усилия продължават, виждате, че са на най-високо ниво. Но въпреки това ескалацията не спада. За съжаление, украинската страна ни връчи днес нота за подкрепа на запазване териториалната цялост и суверенитета на Украйна и най-вече последните решения от вчера, предстоящи решения на Руската Дума. Външно министерство вече отговори в подкрепа на украинската страна", заяви министър Теодора Генчовска

Кризисният щаб във Външно следи положението и на българите в Украйна.

"Следим ситуацията, за съжаление сме готови наистина за всякакви варианти. По отношение на българските, които са украински граждани, към момента 68 лица са регистрирани, които не са заявили желание да бъдат изведени. Мисля, че има само две желания, на двама души, които при крайна необходимост, биха се съгласили да бъдат включени в конвой", обясни министър Генчовска.

Тя съобщи още, че съюзниците по НАТО нямат информация, която да удостовери руско изтегляне от границите с Украйна.

БНТ: Има ли достоверна информация, която да потвърждава частично изтегляне на руски сили от границата, има ли такова съгласие ред съюзниците по НАТО?

Теодора Генчовска: Да кажем по-скоро не. 2018, 2014 г. имаше подобни сценарии, този път наистина сме готови на всякакви действия, както съюзниците в НАТО, така и ЕС. Утре има извънреден Европейски съвет, който ще вземе участие премиерът по темата Украйна.

Украинският посланик Виталий Москаленко призова България за дипломатическа и всякакъв друг тип подкрепа, която страната ни може да окаже в този момент.

"Информация реална и действителна относно изтеглянето на каквито и да е войски, потвърдена, не съществува. Абсолютно отговорно това заявявам. Напротив - докато наблюдаваме ситуация, количество на руските войски по границата на Украйна, се увеличава и увеличава", заяви той.

Москаленко посочи, че информацията от Русия е част от хибридната кампания на руската страна, която не е спирала през последните 8 години. И благодари на България.

"Много сме благодарни на Република България, че абсолютно едноставно заявява постоянно това, че поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна в международно признатите граници, включително и морските граници, както и отрицание на анексия на Крим", каза той.

Посланикът призова България и за конкретна материална подкрепа:

"Отбранителни въоръжения, по принцип има в България определени видове на отбранително въоръжение, но например - елементарно: бронирани жилетки, каски, средства на свръзка", каза Москаленко.

Не стана ясно дали българската страна се е ангажирала с такава подкрепа.

Мееждувременно руският президент Владимир Путин съобщи днес, че Русия ще се придържа към Минските споразумения.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор в коалицията: Строежът на АЕЦ "Белене" стана ябълка на раздора
Спор в коалицията: Строежът на АЕЦ "Белене" стана ябълка на раздора
Монтираха първия радар, засичащ шумните мотори в Париж
Монтираха първия радар, засичащ шумните мотори в Париж