НОВИНИ

Протестът на МВР ще се състои въпреки срещата с Петков и Рашков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:11, 16.02.2022
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът и най-големият полицейски синдикат разговаряха повече от час в късния следобед. Въпреки това протестите на полицаите не се отменят.

В понеделник ще има нова среща на Синдикалната федерация на служителите в МВР и министър-председателя. По време на диалога ще се търсят решения както за заплатите на служителите от системата на вътрешното министерство, така и за преструктурирането на ведомството.

По-рано днес говорителят на правителството обяви, че по време на полицейските протести се готвят провокации от страна на криминално-проявени.

Лена Бориславова: Част от 19-те лица в списъка на премиера участват в организацията на протеста на МВР

По-късно стана ясно, че данните на МВР са за подготвяни провокации, но по време на протест, планиран за следващата сряда, който няма общо с недоволството на полицаите.

Премиерът и полицейският синдикат са говорили за необходимостта от промени в МВР, които да гарантират по-добра работа в борбата с престъпността и корупцията. Обсъдено е още как да се подобрят условията на труд, както и увеличението на заплатите. Възможно е между първо и второ четене на бюджета да се направят корекции, но решаването на проблемите изисква време е общото мнение на управляващи и синдикат.

"Следващата среща я насрочихме в понеделник. Ще работим заедно синдикати и министерство, за да може направим реформите, които са необходими. Оттук нататък отговорността е споделена, за да имаме работещо министерство с хора ,които наистина дават всичко от себе си от друга страна да сме сигурни, че структурни части, които не работят добре, ще бъдат реформирани", заяви премиерът.

"Ние обмисляме сериозни структурни промени в МВР, които в никакъв случай не могат да бъдат извършени без участието, без да се вземе мнението на синдикатите в МВР", категоричен е вътрешният министър Бойко Рашков.

Той заяви още, че се проявява взаимно разбиране към проблемите в МВР, които са известни както на синдикатите, така и на ръководството на министерството. По думите му целта е обща - решенията да се търсят в диалог.

Според него няма съмнения, че заплатите на полицаите са изостанали в сравнение с тези в други сходни структури и този проблем ще бъде решен. Синдикалният лидер Валентин Попов изрази разбирането, че проблемите не могат да бъдат решени бързо, но е доволен, че има диалог.

"В неделя, протестът в София, който е планиран, ще се проведе. Вижте, това е принцип. Това с увеличението на заплатите към момента очевидно няма да се случи. Нямаме индикации, че ще има такова увеличение. Разбира се, това е причина да продължим протестите и евентуално да продължим с преговори", обясни Валентин Попов, председател на СФСМВР.

Попов не се ангажира докога ще продължат планираните от полицаите протести, но целта е да бъдат изпълнени исканията им. По рано днес говорителят на правителството Лена Бориславова предизвика напрежение, като обяви, че по време на полицейските протести се готвят провокации от криминално проявени.

На оперативно заседание бяхме информирани от министър Рашков ,че тече организация в цялата страна сред криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести. Част от тези лица които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация в страната, са купувачи на гласове в различни региони на страната, които са известни на МВР. Освен това, поне едно от лицата, които са на списъка от 19 човека, които разпространи премиерът и предостави на прокуратурата, също има данни, че помагат за организирането на по-масови протести въпреки продължаващия диалог с правителството и работата по отразяването на тези искания", каза Бориславова.

От синдикат "Огнеборец" реагираха остро и поискаха от специалните служби на МВР да им бъде предоставена информация, ако се подготвят провокации.

"Ние категорично се разграничаваме от всякакви такива лица, ако действително има такива намерения за присъединяване към нашия протест. Протестът ще бъде мирен, не забравяйте, че ние сме пожарникари и спасители и сме отговорни хора, не искаме да създаваме никакво напрежение в страната и обществото. Единствено и само настояваме да бъдем чути за нашите искания", заяви Венцислав Станков - президент на НСПС "Огнеборец" .

Синдикат "Огнеборец": Разграничаваме се от криминални лица на нашия протест

Четири часа по-късно вътрешният министър обяви, че е станала грешка. Бойко Рашков уточни, че става дума за провокации, които се подготвят за друг протест- срещу зеления сертификат , планиран за следващата седмица пред Министерския съвет.

"Ние нямаме никакви опасения, че протестът, който са планирали колегите от синдиката на МВР ще имат действия, които ще застрашат по някакъв начин обществения ред. Това е изключено. Просто е станала грешка. Имаме предвид или е имало предвид протестите, които се готвят в сряда", заяви той.

Бойко Рашков отказа да назове името на лицето от списъка с 19-те имена предоставени на прокуратурата, който се твърди, че участва в подготвяните провокации. Според вътрешният министър усилията са насочени да не се допусне ескалация на напрежението по време на протеста следващата сряда, който няма общо с недоволството на полицаите.

Репортери: И. Никодимов, И. Цонева, В. Александрова, М. Чернева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще има система за спешна медицинска помощ по въздуха?
Кога ще има система за спешна медицинска помощ по въздуха?
Филм с изцяло български актьорски състав е номиниран за БАФТА
Филм с изцяло български актьорски състав е номиниран за БАФТА