НОВИНИ

"Свободни на този или на онзи свят" - премиера на филма на БНТ пред студенти в НАТФИЗ

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:40, 16.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

В навечерието на 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски документалният филм на БНТ "Свободни на този или на онзи свят" имаше премиера пред студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Сюжетът на продукцията среща Апостола Васил Левски с неговия вдъхновител Георги Раковски по времето на Първата българска легия в Белград. В ролите на националните ни герои влизат младите актьори от НАТФИЗ Марио Василев и Теодор Каракачанов.

Преди премиерата на филма на колегата ни Йордан Димитров, който е сценарист и режисьор, а оператор е Михаил Врабчев, се проведе дискусия за това - провокират ли историческите сюжети изявата на таланта на младите хора и как те съчетават страхопочитанието към историята с модерния ѝ смел и прочит.

Филмът "Свободни на този или на онзи свят" ще бъде излъчен по БНТ 1 на 19 февруари от 19.00 часа.

"Изключително сме щастливи да бъдем домакин на тази премиера, която е образ на сътрудничеството ни с БНТ, защото във филма може да видим участието на възпитаници на НАТФИЗ, които проявяват изключителен талант", заяви доц. Елена Тренчева, декан на факултет" Екранни изкуства" НАТФИЗ.

"Истинско предизвикателство беше да съчетаем документалното с игралното кино. Често документалните филми разчитат на разказ от учени и документални кадри. А в случая използвахме актьори, които да влязат в образа на Левски и Раковски. Това наистина беше голям тест за техния талант, но се получи", допълни Йордан Димитров, сценарист и режисьор на филма.

"Филм като този има много важно място в програмната схема на БНТ, защото чрез него обществената медия изпълнява най-важната си функция - да възпитава, да образова младото поколение и да създава примери за подражание", каза още Маргарита Александрова, програмен директор на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив надигра Левски в резултатен сблъсък в Пловдив
Академик Пловдив надигра Левски в резултатен сблъсък в Пловдив
Спадът на заразените с ковид в страната продължава - Регион 4 вече е в Етап 2
Спадът на заразените с ковид в страната продължава - Регион 4 вече е в Етап 2