НОВИНИ

Каква е реакцията на САЩ за изтеглянето на руските войски?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:46, 17.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Американският държавен секретар обяви, че Съединените щати са дълбоко загрижени, че Русия може да предприеме действия срещу Украйна още тази седмица. В интервю за френска медия Антъни Блинкен заяви, че със струпване на войски по границата с Украйна Русия не намалява напрежението, а напротив - ескалира го. Москва съобщи, че днес от границата с Украйна в поделенията се връща и Танковата армия на Западния военен окръг.

Русия изтегля военни части от Крим, западът очаква доказателства

Изявлението на Русия, че изтегля войските си е фалшиво, това твърди високопоставен американски служител, пожелал анонимност. По думите му - по последни данни, Москва е разположила допълнително 7 хиляди войници по границата с Украйна. На брифинг говорителят на Белия заяви, че руските войски остават струпани там.

Извънредна среща на върха на лидерите на ЕС за Украйна, Кирил Петков ще бъде в Брюксел

"Ние сме във времеви прозорец, в който атака може да започне по всяко време. Тя може да бъде предшествана от измислен претекст, който руснаците да използват за започване на инвазия", допълни Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Часове по-рано украинският президент заяви, че все още не са видели руско изтегляне от границата, а само са чули за него. Украйна поиска спешно заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заради напрежението по границата ѝ с Русия.

Говорителят на руското външно министерство призова Запада да докаже, че няма "агресивни планове по отношение на Русия".

"За съжаление на западните медии войната така и не започна. Би било смешно, ако това не е нещо страшно за целия свят", допълни Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия.

Мария Захарова обяви, че Москва ще изготви план за по-нататъшните си външнополитически действия, след като предаде своя отговор на предложенията на Вашингтон, а той, по нейните думи, е почти готов. На 26-и януари Съединените щати и НАТО предадоха на Русия писмени отговори на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Танковата бригада на руския Западен военен окръг вече напуска границата с Украйна, твърдят от Министерството на отбраната на Русия. Те обявиха, че учението в Беларус е във финалния си етап и увериха, че след 20-и февруари там няма да остане нито един руски войник или руска военна техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин е единствената ни представителка в Пекин
Александра Фейгин е единствената ни представителка в Пекин
Извънредна среща на върха на лидерите на ЕС за Украйна, Кирил Петков ще бъде в Брюксел
Извънредна среща на върха на лидерите на ЕС за Украйна, Кирил Петков ще бъде в Брюксел