НОВИНИ

Русия изтегля военни части от Крим, западът очаква доказателства

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:20, 16.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Русия обяви, че изтегля части, завършили участие в учения в анексирания Крим. Руското министерство на отбраната разпространи нощни кадри с композиция, превозваща танкове, която минава по моста над Керченския проток, който свързва Крим с Русия.

Американският президент заяви, че Вашингтон все още не е проверил изтеглянето и че руски сили остават в заплашителна позиция.

Путин: Русия не иска война

"От началото на кризата съм ясен. Съединените щати са готови каквото и да се случи. Готови сме за дипломация с Русия и сме готови да отговорим решително на руска атака срещу Украйна, която все още е много вероятна", каза американският президент Джо Байдън.

Той се обърна към руския народ с думите - "Вие не сте наши врагове и не вярвам, че искате кръвопролитна война с Украйна". Последва отговор на Кремъл.

"Приветстваме факта, че президентът на Съединените щати, една от най-големите страни, мисли за руския народ. Това навярно трябва да ни впечатли. Разбира се, бихме предпочели да нe слушаме заплахи за това какво ще ни се случи, ако направим или не направим нещо", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

Украйна днес чества Деня на единството след като американските служби обявиха, че руска инвазия е възможна на 16 февруари.

"Всички сме обединени от желанието ни да живеем в мир, да живеем щастливо с нашите семейства и близки. Имаме пълно право на това, защото сме си у дома, тук в Украйна. Никой няма да обича нашия дом както нас и никой няма да го защити както ние можем", каза още президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украински сили проведоха учения с противотанкови ракети, доставени от Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Тодоров е новият изпълнителен директор на тотото
Александър Тодоров е новият изпълнителен директор на тотото
Михайлов: България ще продължава да произвежда качествени вратари
Михайлов: България ще продължава да произвежда качествени вратари