НОВИНИ

Трябва ли Панагюрското златно съкровище да се върне обратно в Пловдив?

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 20.06.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският съвет в Пловдив предстои да обсъди дали да излезе с декларация за това Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в Археологическия музей на Пловдив. Инициативата за дебата е на съветниците от групата на "Браво Пловдив", според които законово определеното място за съхранение и експониране на уникалната 24-каратова колекция е именно музеят в Пловдив.

Министърът на културата е категоричен, че Панагюрското злато трябва да бъде в Националния исторически музей. Според директора на НИМ спорът не е между София и Пловдив, а става въпрос за национално богатство.

"По Закона за културното наследство и по всички закони, които защитават културното наследство в България, всичко, което е открито в земята и е обявено за паметник на културата, е собственост на държавата. Така, че крайната дума за подобно решение имат не общинските съвети, дори не специалистите, а има Министерство на културата, което има специален съвет, който решава къде да отиде въпросния артефакт", обясни в студиото на "Денят започва" доц. Бони Петрунова - директор на НИМ.

Пловдивчани визират, че малко след 1949 година, когато тримата братя Дейкови откриват съкровището, за кратко то е в музея в Панагюрище, след което се връща в Пловдив и оттам насетне това е неговото законово място за съхранение и притежание.

"Панагюрското златно съкровище е заведено на първо място в Национален археологически музей - Пловдив и мястото му е тук. Причината ние като група общински съветници от "Браво Пловдив" да изготвим това предложение, защото договорът между Археологическия музей и НИМ е приключил и в момента няма дори правно основание Панагюрското златно съкровище да бъде в София", каза Борислав Инчев, общински съветник от "Браво Пловдив".

"С декларацията единственото, което можем да направим е да декларираме нашето несъгласие Панагюрското златно съкровище да бъде извън дома си, който е Археологически музей - Пловдив, тъй като първо то е заведено в инвентарната книга на този музей. Надяваме се, че инстанциите ще се съобразят, защото в крайна сметка ние сме избрани да представляваме пловдивчани и те са единодушни, че то трябва да бъде тук", каза Яна Димитрова, общински съветник от "Браво Пловдив".

Вижте още и в прякото включване на Николай Райшинов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разногласия между военните и правителството в Израел
Разногласия между военните и правителството в Израел
Има ли политически партии, които системно не премахват агитационните си материали?
Има ли политически партии, които системно не премахват агитационните си материали?