НОВИНИ

Във втория ден на първото си заседание депутатите успяха да започнат работа

Те избраха председател и зам.-председатели на 50-ото Народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
06:09, 20.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В 10.00 часа продължи първото заседание на НС с надеждата да бъде избран председател. Опитът вчера завърши без резултат. В началото председателстващият Силви Кирилов предложи цялата процедура да се повтори отново, включително и приемане на правила. Хамид Хамид от ДПС оспори, че правилата вече са приети от НС вчера и няма нужда отново да се гласуват, а направо да се пристъпи към номинации за председател и гласуване. Силви Кирилов заяви, че се съветвал с експерти и те са го уверили, че е добре цялата процедура да се повтори. В отговор от ДПС поискаха 30 минути почивка.

След като се събраха повторно председателстващият заседанието даде нова почивка от 25 минути. След като се върнаха в залата народните избраници пристъпиха към номинациите за председател на НС. Изборът се извърши по процедурните правила, приети вчера.

С гласуване парламентът избра кандидатът на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател във втория ден на 50-ото Народно събрание.

Четирима бяха кандидатите за председател на 50-ия парламент. ГЕРБ-СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян, а "Възраждане" – на Петър Петров. От "Има такъв народ" предложиха отново Силви Кирилов, който ръководи заседанието на парламента като най-възрастния народен представител. "Величие" предложиха Виктория Василева. Вчера номинацията им беше за Юлиана Матеева.

Работата си депутатите продължиха с избора на зам.-председатели на парламента.

ГЕРБ-СДС номинира Росица Кирова, ДПС издигна кандидатурата на Йордан Цонев. ПП-ДБ предложиха за поста Атанас Атанасов. "Възраждане" предложи Цончо Ганев, "БСП за България" номинира Драгомир Стойнев. "Има такъв народ" предложи Андрей Чорбанов, а от "Величие" заложиха на Виктория Василева. Предложенията бяха приети.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Вчера изборът се провали. За поста бяха издигнати 4 кандидатури - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие". Първият тур не излъчи победител. На балотажа отидоха първите двама, събрали най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров.

И при повторното гласуване никой не събра повече от половината гласове в залата. Така след дадена почивка беше решено процедурата да продължи на следващия ден. Проблемът с избора на председател е показател и че правителство трудно ще се излъчи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че от това дали ще бъде избрана Рая Назарян зависи дали ще продължат преговорите за кабинет.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светият синод ще определи кандидатите за патриарх - какви са изискванията?
Светият синод ще определи кандидатите за патриарх - какви са изискванията?
Жълт код за горещо време в цялата страна днес
Жълт код за горещо време в цялата страна днес