НОВИНИ

Рая Назарян е избрана за председател на 50-ото Народно събрание

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:26, 20.06.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание вече има председател: Рая Назарян беше избрана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ". Гласуваха 237 народни представители, от които 131 гласа бяха "за", 66 "против", 39 се въздържаха.

Бойко Борисов благодари на Слави Трифонов и ИТН. Назарян увери колегите си, че може да разчитат на нейната диалогичност, справедливост и равнопоставеност.

Доайенът Силви Кирилов предаде ръководството на парламента в ръцете на новия председател. Рая Назарян е депутат от ГЕРБ-СДС в три парламента, и в предишния, и в сегашния е част от преговорния екип за излъчване на правителство, има юридическо образование. Изборът се извърши по процедурните правила, приети вчера.

"Първо бих искала да благодаря за оказаната висока чест и за полученото доверие. С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Народното събрание независимо от степента на общественото доверие е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова нашата обща отговорност на всеки един народен представител, независимо от ролите на опозиция и управляващи е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост. Независимо от политическите си различия, всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази насока. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и правилника на дейността на НС. Благодаря ви!", каза Рая Назарян от трибуната на председател на Народното събрание.

снимки: Десислава Кулелиева

Преди избора Борисов и Пеевски предупредиха, че ако не се постигне съгласие за председател, може да се стиген до конституционна криза.А след гласуваенто лидерът на ГЕРБ благодари на ИТН.

"Да благодарим на Слави и на ИТН. Тайно се надявах, затова изпратих Деница Сачева и Теменужкаq този жест да го направят ПП-ДБ. За съжаление, те са се капсулирали. Благодаря на тази партия, която пое пасива", коментира Бойко Борисов.

Дотук се стигна след като процедурата с номинациите се повтори. За поста се бориха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от "Величие". Преди гласуването Тошко Йорданов обосноваха намерението на ИТН да подкрепи Назарян. Напомни поста на Слави Трифонов, че искат да вземат третия мандат и да излъчат експертен кабинет. Подчерта, че за да се случи това, парламентът трябва да заработи, а президентът да започне процедурата с мандатите.

"За да започне тази процедура, трябва да има конституирани парламентарни групи. За да се случи това нещо, този цирк долен, който правим в момента, трябва да приключи. Затова ние от ИТН ще подкрепим всички номинации, които в момента се предложиха".

Така от ИТН си спечелиха гнева на ПП-ДБ. След гласуването Асен Василев, без да му бъде дадена думата, възкликна.

"Колеги от ИТН, честито ви изчегъртване на ГЕРБ... да ви кажа, че и третия мандат ще го изпратите в Космоса като първия".

А Любен Дилов от ГЕРБ с ирония заяви, че демократичната система е сложна за този парламент и предложи да се замени с по-прост.

"Може би тази нощ е възможно г-жа Лена Бориславова да влезе в съответните регистри и просто да впише председател на парламент, правителство, да попълни нужните протоколи, съответните декларации. Аз мисля, че това не е невъзможно и не е незаконно. До този момент никой не го е обявил за незаконно".

"През цялото време вие се опитвате да се скриете зад гърба на някой друг и в момента се опитвате това да правите. И колкото и обиди да направите, колкото и да се оптивате да извъртите нещата, ясно е, че вие в момента сте тръгнали да си решавате нещо. Не се оправдавайте с нас, защото нямате никакви основания за това", отговори Николай Денков - ПГ на ПП-ДБ.

След като въпросът с председателя се реши, депутатите избраха и заместниците - Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Цончо Ганев от Възраждане, Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктораия Василева от Величие.

Вижте повече в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 20.06.2024 г. (ВИДЕО)
Днес на УЕФА ЕВРО 2024 - 20.06.2024 г. (ВИДЕО)
Руски удари по електропреносната мрежа на Украйна
Руски удари по електропреносната мрежа на Украйна