НОВИНИ

Тянковата къща в Чирпан се нуждае от спешен ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 27.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Една от емблематичните възрожденски къщи в Чирпан - Тянковата, се нуждае от спешен ремонт.

Преди повече от 20 години тя е закупена от художника Никола Манев и дарена на града. Тъй като е паметник на културата, местната администрация търси съдействие от Министерството на културата, за да се запази сградата.

Къщата е построена през 1867 година. Тя е изградена в типичен пловдивски архитектурен стил със симетрични вътрешни помещения. През 80-те години на миналия век е била музей на революционното движение, след това е реституирана. Съдбата ѝ се променя през 2000 г.

"Тогава се появява Никола Манев, който предприема една дарителска акция, в която се включват меценати, художници, осигурява се сумата за откупуването ѝ. С част от тези средства се извършва и ремонт", разказва Златина Колева, директор на къща музей „Пейо Яворов" Чирпан.

Къщата обаче е в окаяно състояние.

"Компрометирани са част от носещите греди, покрива, водопроводната система, ел. инсталацията и се нуждае от един сериозен ремонт", казва Златина Колева

Когато вали, водата се стича по стените вътре в къщата. Това е наложило картините на Никола Манев да бъдат прибрани на сигурно място.

От общината спешно търсят средства за ремонт на сградата.

"Къщата е паметник на културата, което означава, че тук най-напред трябва да дойдат експерти, които да преценят какво е състоянието, да направят съответното КСС, да стане ясно каква е сумата, която ще е необходима за ремонта, така че община Чирпан единственото нещо, което може да направи и прави, е да търси помощ от държавата и институциите от които зависи", казва Гергана Микова, зам.-кмет на община Чирпан

Вече е изпратено писмо до Министерството на културата и се чака отговор.

Автор: Таня Матева/Стоян Станчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор поиска по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм на ЕС
Главният прокурор поиска по-сериозен мониторинг върху България по новия механизъм на ЕС
От Пекин 2022 отхвърлиха обвиненията, че тестовете за COVID-19 могат да се манипулират
От Пекин 2022 отхвърлиха обвиненията, че тестовете за COVID-19 могат да се манипулират