НОВИНИ

Убиха началника на правителствената пресслужба на Афганистан

убиха началника правителствената пресслужба афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:57, 06.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Ръководителят на правителствената пресслужба на Афганистан Дава Хан Менапал е бил убит днес в Кабул, съобщи телевизия 1TV. Движение "Талибан” пое отговорността за това убийство, съобщават източници.

Мъжът е бил застрелян в джамия дни, след като талибаните предупредиха, че ще се насочат към висши служители на администрацията в отговор на увеличените въздушни удари срещу тях.

"За съжаление, дивите терористи отново извършиха страхлив акт и убиха афганистанец патриот", заяви говорителят на вътрешното министерство Мирваис Станикзаи.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид изпрати съобщение до медиите, че Менапал "е убит при специална атака, извършена от муджахидини”.

Борбата в дългогодишния конфликт в Афганистан се засили през май, когато чуждестранните сили започнаха последния етап от изтеглянето, което трябва да приключи по-късно този месец.

Талибаните вече контролират големи части от страната и сега водят боеве с афганистанските правителствени сили за няколко големи града. Бойците предупредиха в сряда за още атаки срещу лидерите на афганистанското правителство, ден след като министърът на отбраната избегна опит за убийство. Атаката с бомба и оръжие срещу министъра на отбраната Бисмилах Мохамади за първи път от месеци внесе войната в столицата.

Афганистанските и американските военни засилиха въздушни удари в борбата си срещу бунтовниците в редица градове, а талибаните заявиха, че нападението в Кабул е техният отговор срещу това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Барселона с коментар за напускането на Меси
Президентът на Барселона с коментар за напускането на Меси
Драматичен полуфинал лиши Селишка от репешажите в Токио
Драматичен полуфинал лиши Селишка от репешажите в Токио