НОВИНИ

Участниците в тристранната комисия - единодушни за нуждата от кризисно законодателство

bnt avatar logo
от БНТ
19:06, 15.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Надеждите на работодателите и синдикатите се надяват до края на годината да има антикризисно законодателство, както в други европейски страни. Такава позиция застъпиха представителите на двете страни в тристранната комисия - Васил Велев от асоциацията на индустриални капитал и Пламен Димитров от КНСБ, които гостуваха в предаването "Още от деня".

Според Пламен Димитров, въпреки тревожните констатации на Евростат за икономическото състояние на България, по време на първите месеци на пандемията антикризисната мярка 60:40 е спасила 172 000 работни места, след като от нея са се възползвали 9000 работодатели.

Относно използването на компенсаторните средства от Европа заради пандемията синдикалният лидер отбеляза, че при първия пакет за финансовите инструменти, страната ни е закъсняла. При втория пакет паите вече са влезли по предназначение както в предприятия, така и за социално разпределение. Димитров призова към упорита и съвместна работа всички - и правителство, и президент, и синдикални, и работодателски организации да участват в подготовката на проектите за третия пакет от евросредствата. Срокът за предаването им изтича на 1 април 2021 г.

Васил Велев оспори ефективността на мярката 60:40, особено в първите месеци, направи сравнение с това как тя е била приложена в Германия и изтъкна аргумента, че само 6% от предприемачите са се възползвали от нея. Велев подчерта, че тя е претърпяла две корекции и в третото 3-месечие е значително по-ефективна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР разпореди проверка на полицейските униформи
Главният секретар на МВР разпореди проверка на полицейските униформи
Тази вечер в 21 ч: "Референдум" се завръща с дискусия за изборните правила
Тази вечер в 21 ч: "Референдум" се завръща с дискусия за изборните правила