НОВИНИ

Новата учебна година започна под заплахата от COVID

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:43, 15.09.2020
Чете се за: 02:03 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Камерите ни в цялата страна видяха днес щастливи първокласниците. Родители и деца казваха, че след 6-месечна пауза искат да учат присъствено.

Нетрадиционно и необичайно започна тази нова учебна година заради мерките срещу COVID-19. Нетрадиционен беше и първият учебен ден.

Въпреки страховете и опасенията учебната година започна присъствено за над 2300 училища и за общо над 717 хиляди са учениците в цялата страната. Засега 300 от тях ще учат електронно.

Близо 59 хиляди първокласници пък прекрачиха за първи път училищния праг. Учителите в цялата страна са над 68 хиляди.

Още в празничния ден усилията бяха съсредоточени около това децата да контактуват колкото се може по-малко помежду си. В едно от най-големите училища в страната, столичното 32-ро, учениците влизаха по график в различни часове от три различни входа. Първият учебен ден започна с час на класа и мерките за безопасност.

Ивелина Пиралкова, учител на 4-ти клас: Ако децата положат усилия, каквито и ние, всичко ще бъде наред.

И докато четвърти клас влизаха за часа на класа, шести излизаха, но от друг вход.

Тържествата в училище бяха три - за първи, пети и осми клас, но в различни часове. В 10 часа започна празникът за първокласниците.

Докато вървяха към стаите, учителките обясняваха на децата, че маските се слагат в коридора и се махат в клас. Родители в стаите не се допускаха.

Маргрет Велкова, учител на 1-ви клас: Ще се справим, децата са изключително възпитани.

Движението по коридорите ще е отдясно, всеки клас ще има своя стая и ще има кетъринг в клас, за да не струпват много деца в стола. След като няколко часа всичко вървеше по график, към 11 все пак твърде много родители се струпаха пред един от входовете, защото няколко класа едновременно влизаха или излизаха от училище.

Нели Костова, директор на 32-ро СУ: Единственото, което ме притеснява, е здравето. Да запазим здравето на децата, на учителите, на техните родители, баби и дядовци.

27-мо училище в София посрещна много по- малко ученици. Общо 220.Тази година това е предимство.

Рилка Иванова, директор на 27-мо СУ: Понеже сме малко на брой, имахме добра организация за посрещане. Отстояние на родителите от учениците. Сградата е достатъчно просторна. Има място за всички.

В началните училища на Пловдив освен дървените шатри вече има и подвижни. Докато е топло там ще се провеждат част от заниманията на най- малките.

Юрий Шумарев,учител на 1-ви клас: Много съм развълнуван, защото ми се вижда трудно да ограмотиш едно дете дистанционно, надявам се да е здрава и присъствена годината за всички.

Просветният министър Красимир Вълчев поздрави всички ученици с началото на новата учебна година. Той откри годината в ОУ "Св. Св Кирил и Методий" в град Николаево, за да подкрепи училищата с много деца от уязвими социални групи.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: По време на извънредната ситуация през пролетта тези училища положиха много усилия, за да провеждат компенсаторно обучение доколкото е възможно със всякакви средства. Много голяма част от тези училища са пренебрегнати, защото понякога не се виждат усилията на учителите.

Едни от най-щастливите ученици днес бяха тези от началното училище "Васил Левски" във варненския квартал "Аспарухово". В края на 2017 година тук покривната плоча на сградата провисна и децата бяха евакуирани. След 3 години се върнаха в ремонтираните класни стаи.

Ивайла Стойчева, 4-ти клас От втори клас започнахме да се местим във всякакви училища, за да може да ремонтират това.

София Стойчева, 4-ти клас: Много съм щастлива, защото просто обожавам да уча.

И така, започва една трудна и различна учебна година, която ще бъде запомнена като година на предизвикателствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След отпуската: Как да влезем в работен режим според зодията
След отпуската: Как да влезем в работен режим според зодията
Изолация под формата на игра в монтанско училище
Изолация под формата на игра в монтанско училище