НОВИНИ

Николай Младенов специално пред БНТ: Ключът на договора Израел - ОАЕ може да е мир в Палестина

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 15.09.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света

В Белия дом ще бъде подписано мирно споразумение между Израел и Обединените Арабски Емирства. На събитието във Вашингтон ще присъства и външният министър на Бахрейн, който ще подпише също споразумение за нормализиране на отношенията с Израел.

Защо е важно всичко това - темата в "Светът и ние" коментира Николай Младенов, специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток.

Това е първото ново споразумение, което нормализира отношенията между двете страни. То е важно, защото създава две невероятни възможности за региона - от една страна, борбата с радикализацията и общи действия срещу вируса COVID-19 и на второ място, общи действия за решаване на Палестинския въпрос, без което траен мир не може да има, обясни Николай Младенов. Това споразумение изпраща сигнал за сътрудничество, в регион, който е раздиран от конфликти, допълни той.

От самото началото на американските действия, една от големите заплахи, е анексирането от Израел на окупираните територии на Западния бряг. Със споразумението се сложи край на това, така че интересът от гледна точка на САЩ, е свързване на контакти и сътрудничество между техни партньори в региона, обясни Младенов.

По думите му, това е много повече от сделка и представлява разкриване на потенциала в сътрудничеството между две доста сериозни икономики.

Палестинската държава се чувства изолирана и това е сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян. За съжаление, през последните години той е в пълна стагнация затова и една от основните точки в споразумението е спиране на анексирането на окупираните територии на Западния бряг, категоричен е дипломатът.

На всички е ясно от години, че Израел, ОАЕ и другите страни от Близкия Изток имат общо разбиране за тяхната сигурност, така че няма да се развие само икономическото сътрудничество. От моя гледна точка, един от най-съществените рискове е икономическата маргинализация в целия регион. Връзката с политическите елити може да бъде възстановена само с много сериозни действия относно социално-икономическата политика в този регион.

Потенциалният ефект от това споразумение е в засилването на онези държави, които защитават толерантността. В момента нито палестинската власт, нито израелското правителство имат интерес от нагнетяване на напрежението в този регион и именно това може да е ключът в споразумението, което има огромен потенциал, обясни на финала Младенов.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Божинов oтново в Левски
Валери Божинов oтново в Левски
Фейсбук ще информира потребителите за климатичните изменения
Фейсбук ще информира потребителите за климатичните изменения