НОВИНИ

Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за избор на ВНС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:28, 15.09.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Правната комисия отхвърли създаването на глава в Изборния кодекс, която регламентира избор на Велико Народно събрание и въвеждане на смесена система. Единствено ГЕРБ гласува "за", всички останали парламентарни групи не подкрепиха предложението. Комисията прие предложенията на управляващите за гласуване с машини и бюлетини, в секции с над 300 избиратели. Възложиха на ЦИК отговорността по осигуряването на машините.

Коалиционните партньори очаквано не подкрепиха ГЕРБ по темата Велико Народно събрание. Те не са съгласни със смесената система, която включва мажоритарен и пропорционален вот.

Християн Митев - ПГ на Обединени патриоти: 200 народни представители от НС да се избират пропорционално, 200 мажоритарно и то само в един единствен тур ще доведе до облагодетелстване на големите политически сили, ощетява малките партии.

Ана Александрова - председател на Комисията по правни въпроси: Ниe ще си отстояваме, стоим зад него. Това е предложение, което беше изразено и по отношение на референдума от гражданите за мажоритарния избор и основно в това сме съсредоточени - повече представителност, повече гражданско общество в евентуално Велико Народно събрание, по-голяма представителност и на партиите включително.

На комисия само от БСП защитиха изцяло машинното гласуване.

Крум Зарков - ПГ на БСП: Този закон имаше за цел направи необратимо машинното гласуване и да изчисти някои проблеми, които ЦИК беше установила в следствие на проведените през годините експеримент. Вместо това той връща назад вече постигнатото и внася допълнително объркване.

От ДПС отново припомниха, че в сега действащия кодекс те са предложили 100% машинно гласуване. И влязоха в спор с БСП за вида на машините. От движението смятат, че една от най-добрите машини за гласуване е сканиращата.

Йордан Цонев - ПГна ДПС: Ние винаги сме били и оставаме на позицията, че Секционните избирателни комисии не бива да броят, не бива да отчитат резултат, а това трябва да го прави машина, но може и да се натиска копченце. Може машината да брой, да сканира и да връща неправилно попълнената бюлетина.

Опозицията не подкрепи предложението на управляващите отговорността за машините да се възложи на ЦИК.

Красимир Ципов - ПГ на ГЕРБ: Отпечатването на хартиените бюлетини, машинното гласуване и свързаните с тях дейности се възлага и контролира от ЦИК. Няма как на Министерски съвет да се възложи нещо, което е коренно различно от това, което е предвидено в момента в действащия закон.

Правната комисия отхвърли за пореден път предложенията на ДПС свързани с прага на преференциите и искането им да отпадне задължителното гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тарантула гигант вдигна полицията в Германия на крак
Тарантула гигант вдигна полицията в Германия на крак
Северна Македония иска да се включи в терминала за втечнен газ край Александруполис
Северна Македония иска да се включи в терминала за втечнен газ край Александруполис