НОВИНИ

Продължава гасенето на пожара в Хасковско, има готовност да се включи хеликоптер

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 15.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Продължава борбата с големия пожар, който бушува между няколко села на границата на областите Стара Загора и Хасково. Огънят е обхванал хиляди декари смесена гора, треви и храсти.

Няма опасност за хората и населените места.

Ситуацията откъм Старозагорска област към обяд се нормализира, но пожарът се е прехвърлил в област Хасково, близо до село Владимирово. Няма опасност за населението там.

Със стихията се борят над 22 екипа огнеборци, доброволци и горски служители. С тежка верижна техника са направени просеки, които спират разпространението на пожара към населените места.

Има готовност в гасенето да се включи хеликоптер, но на този етап не се налага.

Огънят е на голям фронт от около 10 км. Вятърът непрекъснато мени посоката си, а на място са над 20 противопожарни екипа, които се борят с огнената стихия вече повече от 48 часа. Все още пожарът не е под контрол.

Комисар Стоян Колев, директор на РСПБЗН - Стара Загора: Посока югоизток и юг все още нямаме контрол над разпространението, въпреки че сега вятърът е почти нулев и разпространение на практика почти няма. Насочени са усилията ни само в тези насоки - по защита на селата Владимирово и Мъдрец, откъм селата Полски Градец, посока Светлина - този асфалтовият път е преграда, ивиците, които направихме тук откъм страна на пожара, също свършиха добра работа, така че в две от посоките все още работим интензивно.

Пожарът е в близост до един от рудниците на "Мини Марица изток" и до военно поделение, но е ограничен, за да не достигне до там, както и до близките населени места.

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора: Надявам се днес окончателно да приключат гасителните работи. Бих искала да благодаря на всички, които се включиха в гасенето на този пожар, защото най-важното беше да опазим живота на хората.

Огънят е тръгнал от изоставена бадемова гора. Най-вероятно е причинен от човешка небрежност, но не се изключва и възможността той да е умишлен. Това ще установят разследващите.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма с втора поредна победа в Токио
Аоияма с втора поредна победа в Токио
Министър Вълчев в първия учебен ден: Най-трудно е за училищата с деца от уязвими групи
Министър Вълчев в първия учебен ден: Най-трудно е за училищата с деца от уязвими групи