НОВИНИ

Съдът върна за допълнително разследване делото за катастрофата с Лютви Местан

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, беше върнато за допълнително разследване на прокуратурата. Инцидентът стана на разклон край село Загорско преди около година и половина.

Според магистратите това се налага заради допуснати съществени процесуални нарушения. Днес съдът даде ход на делото, а обвиняеми са партийният лидер на партия ДОСТ и бащата на загиналото дете Ахмед Юсеин.

Близо три часа продължи разпоредителното заседание. Съдът отхвърли искането на Лютви Местан за отлагане на делото заради липса на време той и защитникът му да се запознаят с материалите. Магистратите приеха обаче, че са допуснати редица процесуални нарушения в хода на разследването и върнаха делото на прокуратурата. Адвокатите на семейството на загиналото бебе отказаха коментар.

На излизане от съдебната зала лидерът на ДОСТ заяви, че е удовлетворен от решението на съда и че през последните месеци срещу него е била изпълнена политическа поръчка.

Лютви Местан, председател на ДОСТ: "Стратегията беше 9 месеца да бъда държан като единствен обвиняем без вина. Ето това е парекселанс откровена политическа репресия".

Според Местан той няма вина за катастрофата, а в хода на експертизите прокуратурата е извършила манипулация на част от доказателствата.

Тежката катастрофа стана на 14 април 2019 година на международния път Кърджали - ГКПП "Маказа". При опит на Местан да излезе на главния път последва удар с автомобила на Юсеин Ахмед. След няколко експертизи бащата на загиналото бебе също беше обвинен, защото е карал с превишена скорост. От прокуратурата заявиха, че в рамките на седем дни ще решат дали да обжалват решението на съда да върне делото за доразследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев