Съдът върна за допълнително разследване делото за катастрофата с Лютви Местан

от БНТ
15:43, 15.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, беше върнато за допълнително разследване на прокуратурата. Инцидентът стана на разклон край село Загорско преди около година и половина.

Според магистратите това се налага заради допуснати съществени процесуални нарушения. Днес съдът даде ход на делото, а обвиняеми са партийният лидер на партия ДОСТ и бащата на загиналото дете Ахмед Юсеин.

Близо три часа продължи разпоредителното заседание. Съдът отхвърли искането на Лютви Местан за отлагане на делото заради липса на време той и защитникът му да се запознаят с материалите. Магистратите приеха обаче, че са допуснати редица процесуални нарушения в хода на разследването и върнаха делото на прокуратурата. Адвокатите на семейството на загиналото бебе отказаха коментар.

На излизане от съдебната зала лидерът на ДОСТ заяви, че е удовлетворен от решението на съда и че през последните месеци срещу него е била изпълнена политическа поръчка.

Лютви Местан, председател на ДОСТ: "Стратегията беше 9 месеца да бъда държан като единствен обвиняем без вина. Ето това е парекселанс откровена политическа репресия".

Според Местан той няма вина за катастрофата, а в хода на експертизите прокуратурата е извършила манипулация на част от доказателствата.

Тежката катастрофа стана на 14 април 2019 година на международния път Кърджали - ГКПП "Маказа". При опит на Местан да излезе на главния път последва удар с автомобила на Юсеин Ахмед. След няколко експертизи бащата на загиналото бебе също беше обвинен, защото е карал с превишена скорост. От прокуратурата заявиха, че в рамките на седем дни ще решат дали да обжалват решението на съда да върне делото за доразследване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат
На 17 септември започва рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев