НОВИНИ

Вижте какви са иновациите в транспортните мрежи в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 15.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Най-модерният и най-големият центъра за видеонаблюдение се намира в Бургас. Близо 1 100 камери във всички точки на морския град наблюдават движението по пътищата, спирките и автобусите от градския транспорт.

Андрей Рунчев, началник на ОП "Транспорт" към Община Бургас: Всички транспортни средства, над 100 от тях, са снабдени с видеонаблюдение и при нужда, честно се случват инциденти, за съжаление, и пътно-транспортни, както и вие споменахте и отношение вътре на гражданите. Наистина спомагат за бързо разкриване на извършителите, за превенция, както и камерите, които са поставени на всички автобусни спирки от градския транспорт".

Освен система против заледяване, интернет и камери, някои спирки в Бургас имат и т. нар. „зелен покрив" - малка градинка от цветя, която да пречиства въздуха на около. Бургазлии обаче са с различни мнения за градския транспорт и спирките.

А за чистия въздух в Бургас стимулират и шофьорите, избрали да се придвижват с електромобил, колкото и малко да са те.

Андрей Рунчев, началник на ОП „Транспорт" към Община Бургас: Освен че в момента нашите зарядни станции, на някои от тях се зареждат безплатно, паркирането в платените зони също е безплатно, екологичният ефект е на лице. Община Бургас подписа един меморандум, който ще ни позволи да бъдат монтирани над 50 нови зарядни станции, уточнили сме токите, където ще бъдат поставени".

Един от най-приятните и едновременно с това, здравословни и природосъобразни начини за придвижване в Бургас е с велосипед. В града има над 40 км велоаели, които го нареждат на първо място в страната. С ето такива модерни инсталации пък броят велосипедистите".

Технологична арка бе монтирана само преди дни на входа на велоалеята към квартал „Сарафово". Тя съдържа и електронен брояч на преминаващите колоездачи по трасето, като само за първите 5 часа са регистрирани над 1000 преминали от там велосипедисти.

На арката са монтирани и табла с карти, на които са обозначени всички велоалеи и маршрути в Бургас, което ще е ориентир за бургазлиите и гостите на града.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изолация под формата на игра в монтанско училище
Изолация под формата на игра в монтанско училище
Остава динамична ситуацията с пожара между Хасково и Стара Загора
Остава динамична ситуацията с пожара между Хасково и Стара Загора